• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećanje PDV ne bi povećalo prihode

Direktor UIO BiH Kemal Čaušević smatra da je iluzija da bi povećanje PDV-a, pogotovo u periodu krize, donijelo povećanje prihoda.

 Povećanje PDV ne bi povećalo prihode Izvor: MONDO

"Zbog velikih opterećenja i zarada nastalih velikim porezom, otvorio bi se prostor za utaju poreza. I jedan odsto PDV-a ne bi više donosilo oko 200 miliona KM, već manje, tako da bismo imali iste prihode i sa 17 i sa 23 odsto", naveo je Čaušević.

Ponovljene zahtjeve pojedinih političkih stranaka za uvođenjem nulte stope PDV-a, Čaušević je ocijenio apsolutno nepotrebnim, čak i kontraproduktivnim.

Čaušević je ocijenio da je u BiH izvršeno najuspješnije uvođenje PDV-a na svijetu, zbog činjenice da je zadnja zemlja u Evropi koja je uvela taj porez i koja je naučila na greškama drugih.

On je pojasnio da je PDV omogućio stimulaciju izvoza zbog nulte stope na izvoz, što je rezultiralo vraćanjem PDV-a obveznicima od oko 1,5 milijardi KM od kada je uveden, stimulaciju investicija, jer se obveznicima vraća PDV za opremu i građevinske materijale, te je destimulisao uvoz, jer se porez mora platiti odmah na granici.

"Tačno je da je uvoz veći nego prije, ali je pokrivenost uvoza izvozom sa 28 odsto prije PDV-a i UIO porasla na 45 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit sa 60 odsto GDP-a pao na oko 33 odsto", rekao je Čaušević za "Dnevni avaz".

On je dodao da su prihodi od poreza na promet, koji su iznosili 1,3 milijarde, porasli na prihode od PDV-a od 3,5 milijardi KM na godišnjem nivou, što znači da su gotovo utrostručeni.

"Tačno je da ove godine, prvi put poslije 60 mjeseci, imamo niže prihode, ali ni približno onom obimu u kojem to neznalice i zlonamjerni žele predstaviti. Kada se uzmu statistički podaci o padu potrošnje i industrijske proizvodnje, a pogotovo o padu uvoza za čak 25 odsto, jasno je da ne postoji poreska neusklađenost, te da ćemo ove godine ispuniti plan prikupljanja prihoda od 4,6 milijardi KM", istakao je Čaušević.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE