• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Struja u FBiH poskupljuje za 10 odsto

Struja u FBiH poskupljuje za 10 odsto zbog stoodstotnog povećanja naknada za korištenje hidropotencijala

 Struja u FBiH poskupljuje za 10 odsto Izvor: MONDO


Električna energija za potrošače koji se snabdijevaju iz "Elektroprivrede BiH" i "Elektroprivrede HZHB" u prosjeku bi trebala da poskupi za 10 odsto zbog stoodstotnog povećanja naknada za korištenje hidropotencijala opština u Federaciji BiH (FBiH), piše federalna štampa.

Konačnu odluku o poskupljenju električne energije treba da donese Regulatorna komisija za električnu energiju FBiH (FERK) u kojoj još očekuju da elektroprivrede prijave dodatni trošak po osnovu povećanja naknada, te zatraže korekciju cijena struje.

U elektroprivredama smatraju da je, s obzirom na povećanje novih troškova, postotak povećanja cijene struje realan.

Generalni direktor "Elektroprivrede HZHB" Matan Žarić rekao je da je protiv povećanja cijena struje, jer zbog ekonomske situacije ne mogu da budu naplaćena ni trenutna potraživanja, te dodao da je ova naknada nerealna.

On je dodao da će FERK- u prijaviti veliki trošak koji imaju, nakon čega će se vidjeti da li će on biti pokriven korigovanjem kolektivnog ugovora i smanjenjem plata radnicima, jer su plate smanjene samo menadžmentu.

Žarić je rekao za "Dnevni avaz" da ga čudi zašto Vlada FBiH nije bolje sagledala posljedice cijelog problema, te izrazio uvjerenje da će premijer Mustafa Mujezinović u narednih 60 dana, do kada mu je ostavljen rok, preispitati ovakve iznose naknada.

"Tražim da se donese zakon o korištenju sredstava koja izdvajamo na ime naknada opštinama. Do sada smo na ime naknada opštinama Prozor/Rama, Čapljina, Mostar, Jajce i Grude izdvajali 7,5 miliona KM, a sada ćemo davati čak 15 miliona. U prvoj polovini ove godine imali smo dobit od 14 miliona KM. Vlasnik te dobiti je Vlada FBiH, ali ona, dakle, neće dobiti novac", istakao je Žarić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE