• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Težak oporavak tržišta kapitala

Oporavak tržišta kapitala RS neće biti ni brz ni jednostavan, imajući u vidu činjenicu da je to tržište u nastajanju

 Težak oporavak tržišta kapitala  Izvor: MONDO

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske (RS) Miodrag Jandrić ocijenio je da oporavak tržišta kapitala Srpske neće biti ni brz ni jednostavan, imajući u vidu činjenicu da je to tržište u nastajanju, osjetljivo na promjene u poslovnom okruženju.

"Pri nastanku krize, investitori novac prvo povlače sa tržišta kapitala, a naročito sa manjih, nerazvijenih, te tržišta u nastajanju. U ovakvim slučajevima i očekivani pad cijena veći je u odnosu na razvijena tržišta, što se u prethodnom periodu i dogodilo. Zato je pitanje oporavka i razvoja finansijskog i unutar njega tržišta kapitala od strateškog značaja za razvoj nacionalne privrede", rekao je Jandrić.

On je ocijenio da je osnovna karakteristika tržišta kapitala u ovoj godini veoma nizak promet na Banjalučkoj berzi, posebno akcijama, a da je pozitivna pojava povećanje obima trgovanja državnim obveznicama emitovanim po osnovu stare devizne štednje, obaveza dobavljačima i izmirenja ratne štete.

"Međutim, ukupan promet nedovoljan je za opstanak institucija tržišta kapitala, pa je potrebnije nego ikad preduzeti odgovorajuće mjere da bi se postojeće stanje prevazišlo", rekao je Jandrić za "Fokus".

Govoreći o razvoju tržišta kapitala, Jandrić je istakao da je u narednom periodu potrebno raditi na razvoju korporativnog upravljanja u preduzećima, odnosno obezbjeđivanju što bolje zaštite prava investitora, što je preduslov za ostajanje postojećih i dolazak novih investitiora na tržištu kapitala Srpske.

"Samo razvijeno nacionalno tržište kapitala nudi dostupne i jeftine resurse za održiv ekonomski razvoj", ocijenio je Jandrić, dodavši da se raspoloživi finansijski resursi građana, javnih fondova i preduzeća mogu posredstvom tržišta kapitala efikasno usmjeriti u razvoj.

On je dodao i da tržište kapitala ima posebno važnu ulogu u budućoj reformi penzionog sistema, koja bi bila unaprijed osuđena na propast, ukoliko budući privatni penzioni fondovi ne budu imali mogućnost da ulažu novac u hartije od vrijednosti na tržištu kapitala RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE