• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevska berza "u crvenom"

Reperni indeksi akcija na tržištima kapitala u okruženju prethodnu sedmicu završili su u plusu, osim indeksa na berzi Federacije BiH.

 Sarajevska berza "u crvenom"  Izvor: MONDO

Na Ljubljanskoj berzi indeks SBI20 porastao je nešto više od procenat na nedjeljnom nivou a promet je bio gotovo 20 miliona evra.

Rastu indeksa odlučujuće je doprinijela dalja preprodaja akcija Merkatora i Pivare Laško koje su banke kreditori uzele od Infond Holdinga jer nije mogao da vrati kredit.

Infond Holding sada je vlasnik samo oko tri odsto Laškog, odnosno oko 270.000 akcija, kao i oko 50.000 akcija najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca.

Dobitnici prethodne nedjelje na slovenačkoj berzi su Laško sa rastom od gotovo 20 odsto i Osiguranje Triglav sa 5,6 odsto dok je najveći gubitnik bila Luka Koper sa minusom od gotovo četiri procenta.

Indeks Crobex na Zagrebačkoj berzi porastao je 2,4 odsto, a promet je u protekloj nedjelji premašio 76 miliona kuna (7,3 kune za evro).

Najlikvidnija je bila vlasnička hartija Hrvatskog telekoma sa prometom od 13,85 miliona kuna, a slijede Atlantska plovidba sa 10,23 miliona i Dalekovod sa 6,13 miliona.

Najveći rast ubilježili su Podravka, 13 odsto, Adris grupa, nešto više od sedam procenata, i Viro, gotovo šest odsto, a u najvećem padu bili su Privredna banka Zagreb, nešto više od tri odsto, Jadroplov, nepuna dva procenta, i Belišće, 1,65 odsto.

Na Banjalučkoj berzi indeks BIRS skočio je 3,6 odsto. Ukupan promet vrijedio je 1,27 miliona KM (1,95 KM za evro) od čega je najveći dio ostvaren u trgovini obveznicama ratne štete RS i Telekoma Srpske.

Telekomova akcija poskupela je 2,36 odsto, višegradskom preduzeću Hidroelektrana na Drini cijena je povećana gotovo 16 a trebinjskoj Hidroelektrani na Trebišnjici nešto više od 16 odsto, dok je RiTE Ugljevik bio u plusu deset procenata.

U padu su bili Elektro-Bijeljina, nešto više od šest odsto, i Elektrokrajina, pet procenata.

Na slobodnom tržištu najveći rast je imala Rafinerija nafte Bosanski brod, 17 odsto, a najveći pad preduzeće "Sava", nešto više od 17 odsto.

Indeks SASX10 Sarajevske berze prošlu nedjelju završio je u padu od procenat a ukupan promet bio je 1,75 miliona KM.

Likvidnošću su se izdvojili Bosnalijek sa prometom od 512.840 KM i sarajevska Elektropivreda sa 233.090 KM.

Najveći pad zabilježio je Energoinvest, više od 18 procenata na nedjeljnom nivou, a slijede Hidrogradnja sa minusom od sedam i po procenata i Sarajevo osiguranje sa nešto više od pet odsto.

U rastu su završili Elektropivreda, nešto više od tri odsto, Bosnalijek, više od dva procenta, IK Banka, gotovo dva odsto, i BIH Telekom, manje od pola procenta.

Na crnogorskim tržištima kapitala indeksi su prethodnu nedjelju završili u osetnom plusu - na Montenegroberzi indeks Moste je ojačao dva odsto a na NEX Montenegro berzi NEX20 je porastao četiri procenta.

Promet na Montenegroberzi premašio je pet miliona evra, a na NEX tržištu je bio 925.000 evra.

Prometu su najviše doprinijele akcije Invest banke Montenegro sa kojima je na Montenegroberzi u samo jednom danu realizovano tri miliona evra. Tada je prodato gotovo 42 odsto akcija Invest banke a kupac je Atlas Mont fond. Cijena akcije Invest banke skočila je 176,5 odsto.

Više se trgovalo i akcijama Elektroprivrede Crne Gore, za 940.000 evra, po stabilnoj cijeni od 7,6 evra. Cijena Elektroprivrede se nije promijenila iako je kompanija objavila dobre poslovne rezultate za prvo polugođe.

Na Montenegroberzi Luka Bar je poskupela deset odsto, koliko je pala cijena Kombinata aluminijuma. Najveći dobitnik bio je Jugopetrol čija je vrijednost u protekloj nedjelji povećana za četvrtinu.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE