• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetska banka otpisala Srbiji kosovski dug

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Svjetska banka otpisala Srbiji 550 miliona dolara duga Kosova.

 Svjetska banka otpisala Srbiji kosovski dug Izvor: MONDO

"Otpis kosovskog duga ne znači ništa u pogledu nezavisnosti Kosova jer članstvo u Svjetskoj banci ne znači članstvo u UN. Jedno je pitanje suverenosti države a drugo je pitanje fiskalne politike", rekao je Dinkić televiziji B 92.

Dodao je da će novac koji će Srbija dobiti na ime otpisa duga biti iskorišćen za pomoć kosovskim Srbima.

Dinkić je rekao i da će će umjesto povećanja poreza iz administracije na republičkom i lokalnom nivou u januaru 2010. godine biti otpušteno 10 odsto činovnika i da će penzije i plate biti zamrznute sljedeće godine.

Šef kancelarije Svjetske banke u Beogradu Sajmon Grej ocijenio je večeras da Srbija može smanjiti budžetski deficit "stezanjem kaiša", a da istovremeno zadži dobar kvaliteta usluga i projekata.

"Na primer, penzije su pojedinačno gledano najveći trošak... možete da načinite prilagođavanja i uštede kroz izjednačavanje nivoa penzija žena i muškaraca i obezbjeđujući da nema prevremenog penzionisanja ili da postoji kazna za to", rekao je Grej za RTS.

On je naveo da postoje i druge oblasti, navodeći primjer infrastrukture, gdje Srbija "očigledno mora biti pažljivija i planirati koliko će i gdje da se investira".

Grej je rekao i da se željeznica "mora najprije rekonstruisati da bi se tu kasnije više ulagalo i da bi se bolje koristila", ukazujući i da su subvencije "velika oblast koja obuhvata i agrar i državne subvencije".

"One (subvencije) će opadati sa daljom privatizacijom i Vlada bi trebala da bude pažljiva u tome koliko pomaže privatni sektor", rekao je on.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE