• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Firme iz Srbije dobrodošle u RS

Gradonačelnik Banjaluke pozvao kompanije iz Srbije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u prijestonici RS

 Firme iz Srbije dobrodošle u RS Izvor: MONDO

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović izjavio je Tanjugu da prijestonica Republike Srpske (RS) planira da do 2015. godine uloži oko milijardu evra u infrastrukturne projekte i pozvao kompanije iz Srbije da učestvuju u tim projektima.

Poslije zastoja od 10 godina u razvoju infrastrukture, Banjaluka planira da ulaže u saobraćajnu infrastrukturu, sisteme vodosnabdijevanja, daljinskog grijanja, javne rasvjete i javnog gradskog prevoza.

Kapaciteti građevinske i drugih vrsta operativa iz RS nisu dovoljni da preuzmu izvođenje projekata u Banjaluci i zato će biti potrebno angažovanje firmi sa strane, a tu su preduzeća iz Srbije dobrodošla, objasnio je Davidović.

Gradonačelnik Banjaluke je podsjetio na specijalne paralelne veze Srbije i RS, naglasivši da su ti međusobni odnosi za RS na prvom mjestu.

Grad Banjaluka ima potpisane sporazume o saradnji s Beogradom, Novim Sadom i Sremskom Mitrovicom, podsjetio je on i napomenuo da saradnja sa Mitrovicom datira još od pedesetih godina prošlog vijeka, kada je iz Banjaluke, zbog izgradnje vojnog poligona, preseljen veliki broj ljudi u Sremsku Mitrovicu i danas ih tamo ima oko 8.000.

Saradnja sa Novim Sadom i Beogradom se obavlja u mnogim oblastima, a u Banjaluci skoro da nema porodice koja nema rođake u ta dva grada u Srbiji, kazao je on.

Površina grada Banjaluke je oko 1.300 kvadratnih kilometara i ima uži gradski dio i urbanu i seosku zonu i usvojena je Strategija ravnomjernog razvoja do 2015. godine i to obuhvata mnoge projekte, na kojima su dobrodošli da učestvuju ne samo pravna, već i fizička lica iz Srbije, rekao je on.

Davidović je ukazao da Banjaluka slovi za jednu od najstabilnijih i najorganizovanijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, gdje važi kao uzor i podsjetio da je prijestonica RS uspjela da normalizuje funkcionisanje gradskih službi i institucija, poslije rata u BiH.

Bosna i Hercegovina prvi izvozni partner Srbije

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je danas u Banjaluci da je Bosna i Hercegovina na prvom mjestu po izvozu robe iz Srbije, sa skoro dvije milijarde dolara izvoza u prošloj godini, i među prvih 10 trgovinskih partnera po obimu uvoza u Srbiju.

Bugarin je u susretu sa predsjednikom Privredne komora Republike Srpske Borkom Đurićem, rekao da je, zbog svjetske ekonomske krize, za šest mjeseci ove godine spoljnotrgovinska razmjena Srbije i RS smanjena oko 36 odsto, ocjenjujući da je to zabrinjavajuće.

Đurić je izrazio nadu da će problemi u carinskim procedurama biti prevaziđeni, napominjući da je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje na nivou BiH, koji je u međuvremenu stavljen van snage, stvorio probleme u slobodnom protoku robe i usluga i bio u suprotnosti sa CEFTA sporazumom.

(agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE