• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum Srbije, CG i BiH o drumskom saobraćaju

Predstavnici vlada Crne Gore, Srbije i BiH potpisali su u Budvi sporazume o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju.

 Sporazum Srbije, CG i BiH o drumskom saobraćaju Izvor: MONDO

Sporazumima se definše oblast drumskog saobraćaja, odnosno prevoz putnika i tereta i predviđeno je da za sve tri države važe isti uslovi.

Sporazumima je obuhvaćeno i pitanje taksi i dozvola za tranzit kojasu se u Srbiji, BiH i Crnoj Gori do sada različito tretirala ipravila probleme prevoznicima.

Sporazume su u Budvi potpisali crnogorski ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar, ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić i ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović.

Predstavnici Ministarstva za infrastrukturu Srbije rekli su da između Srbije i Crne Gore u drumskom saobraćaju ima "samo jedno otvoreno pitanje, a to je naplata ekološke takse".

Crnogorski ministar Andrija Lompar je kazao da "moli" da se ta taksa ukine, ali da to nije u njegovoj nadležnosti, već ministarstva turizma.

Srpski ministar Milutin Mrkonjić je ponovio da će Srbija učestvovati na tenderu za privatizaciju Luke Bar i Železnice CrneGore, za koje je rekao da imaju neprocjenjiv značaj.

On je dodao da je došao u Crnu Goru da bi uvjerio javnost da je Srbija ozbiljna u namjeri da gradi autoput od Beograda do Boljara.

Mrkonjić je najavio da će 1. januara biti raspisan tender zaizgradnju prve dionice od Beograda do Ljiga i da će se graditi iz domaćih sredstava, kao i da je već obezbijeđeno 100 miliona evra.

Ministar Lompar je kazao da će tender za Luku Bar biti raspisan najesen, a da će 4. septembra biti održana skupština te kompanije na kojoj ona biti podijeljena na tri funkcionalne cjeline.

On je najavio i da bi sredinom septembra trebalo da počnu radovi naprvoj dionici auto puta Podgorica - Mateševo i da bi do tada hrvatski kozorcijum Konstruktor trebalo da obezbijedi 50 odsto novca potrebnog za realizaciju tog projekta.

Prema riječima Lompara, ta hrvatska kompanija na osnovu uslova tendera u naredna tri mjeseca mora u potpunosti da zaokruži finansijku konstrukciju, a u protivnom, vlada će obaviti razgovore s
drugorangiranom kompanijom na tenderu.

Govoreći o sporazumu o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju koji je potpisan s Bosnom i Hercegovinom, Lompar je kazao da ne postoje nikakvi problemi u oblasti saobraćaja s tom državom.

Sporazumi su potpisani tokom konferencije u Budvi direktora vazduhoplovnih administracija država Evrope, koju organizuje crnogorsko Ministarstvo saobraćaja.

Konferencija se održava u budvanskom hotelu Splendid.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE