• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH od MMF-a dobila 266, 9 miliona KM

Centralnoj banci BiH na račun držanja SDR-a doznačeno je oko 125,35 miliona SDR-a, što je oko 266,9 miliona KM.

 BiH od MMF-a dobila 266, 9 miliona KM Izvor: MONDO

Novac je doznačen na račun SDR Centralne banke BiH po osnovu alokacije SDR-a od MMF-a koji je dodijelio BiH 140,4 miliona SDR-a, dok će preostali iznos od 15 miliona SDR-a, koji predstavlja specijalnu alokaciju, biće doznačen 9. septembra.

Sredstva su doznačena na osnovu odluke Odbora guvernera MMF-a od 7. avgusta o alokaciji SDR-a u vrijednosti od 250 milijardi dolara koja će biti doznačena svim njenim članicama u SDR valuti, na njihove račune držanja SDR-a kod MMF-a.

Sredstva mogu biti iskorištena za jačanje deviznih rezervi i za spoljnu likvidnost, a prema preporuci MMF-a, ni u kom slučaju se ne bi smjela koristiti za povećanje budžetske potrošnje.

SDR je baziran na korpi međunarodnih valuta koju čine evro, dolar, japanski jen i britanska funta, a računi držanja SDR-a predstavljaju devizne rezerve članica MMF-a, koje države imaju kod njihovih centralnih banaka, navodi se u saopštenju.

Odobrena alokacija SDR-a ne smije biti zamjena za postojeći stendbaj aranažman ili neki drugi program, kao što ne bi trebalo da na bilo koji način dođe do odlaganja provođenja politika i mjera usvojenih tekućim programom. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE