• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH duguje 30 milijardi KM

Ukupan dug BiH dostigao 30 milijardi i 2,2 puta je veći od vrednosti njenog godišnjeg izvoza, što je svrstava u grupu visokozaduženih država.

 BiH duguje 30 milijardi KM Izvor: MONDO

Ukupan spoljašnji i unutrašnji dug BiH, bankarska dugovanja njene privrede i građana trenutno iznose blizu 30 milijardi maraka. Prema podacima Ministarstva finansija i trezora, građani i privreda BiH bankama duguju 14,5 milijardi maraka, spoljašnji dug iznosi 4,2 milijarde, a dugovanja prema MMF-u su 2,3 milijarde maraka. Unutrašnji dug zvanično je „procijenjen" na 3,5 milijardi, dok je prema nezvaničnim podacima, ovaj dug veći od deset milijardi maraka.

Ekonomski analitičari upozoravaju da je ukupan dug BiH prema inostranim povjeriocima dostigao zabrinjavajućih 16,6 milijardi maraka što je, kako ističu, u poređenju sa njenim izvozom, svrstava u grupu visokozaduženih država kojima prijeti dugoročno kreditno ropstvo, piše list “Press”.

“Trenutni dug države prema inostranstvu, računajući i nove kredite MMF-a i drugih međunarodnih monetarnih institucija, premašio je 7,6 milijardi maraka. Ovom iznosu neizostavno se mora dodati i privatni dug komercijalnih banaka i preduzeća, koji trenutno iznosi oko devet milijardi maraka. Ako je inostrani dug neke države 2,2 puta veći od vrijednosti njenog godišnjeg izvoza, ta država se automatski tretira kao visokozadužena”, upozoravaju ekonomisti.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH potvrdili su da je izvoz u prvih šest mjeseci iznosio 2,6 milijardi maraka, uz konstataciju da ukupna vrijednost godišnjeg izvoza neće premašiti iznos od šest milijardi maraka.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Mladen Ivanić kaže da je BiH u posljednje vrijeme zapala u daleko veću dužničku krizu, nego što je to, kako ističe, bilo potrebno.

Direktor Ekonomskog instituta iz Bijeljine Aleksa Milojević tvrdi da BiH više niko i ni na koji način ne može da spase neminovnog dužničkog ropstva. Prema njegovim riječima, odnos ukupnog duga od 30 milijardi maraka i društvenog bruto proizvoda (DBP), koji je krajem 2008. godine iznosio 25,1 milijardu maraka, predstavlja pokazatelj da se BiH nalazi na putu totalnog ekonomskog uništenja.

“U ovom slučaju učešće BDP u ukupnom dugu BiH iznosi više od 80 odsto, što predstavlja krajnje alarmantan podatak. Kad u jednoj ekonomski stabilnoj zemlji ovaj procenat dosegne nivo od 30 odsto, to predstavlja pravi problem i znak za uzbunu. Međutim, BiH vlasti kao nojevi guraju glavu u pijesak pri ovim poražavajućim podacima, dok građane BiH tek u narednom periodu, usljed ovolikih zaduženja, očekuje totalni ekonomski krah. Naime, sva svoja inostrana dugovanja BiH će morati kad-tad da plati. E, kada ne budemo imali čime da vraćamo nagomilane dugove, onda će se povjerioci ostrviti na naša prirodna bogatstva, koja će BiH biti prinuđena da im ustupi. To znači da ćemo se naći u pravom kolonijalnom ropstvu, iz koga teško da ćemo ikad uspjeti da se izbavimo”, kaže Milojević.

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović kaže da je najtragičnije što će novi krediti najvećim dijelom biti usmjereni na održavanje dosadašnje, nerealno visoke javne potrošnje.

Kada je riječ o kreditu MMF-a od 2,3 milijarde maraka, ova sredstva će, sa kamatom od 1,4 odsto, morati da budu vraćena u roku od samo dvije godine. Tako će BiH pored ove 2,3 milijarde, MMF-u morati da vrati još nekoliko stotina miliona maraka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE