• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evidentirano 204 milion evra stranih ulaganja

Zbog svjetske ekonomske krize, te složene situacije u BiH, strane investicije u proteklim mjesecima manje od očekivanih.

 Evidentirano 204 milion evra stranih ulaganja Izvor: MONDO

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Haris Bašić izjavio je da je za prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 204 miliona evra stranih ulaganja u BiH, a njihov ukupan iznos je 5,55 milijardi evra.

On je naveo da su zbog svjetske ekonomske krize, te složene situacije u BiH, strane investicije u proteklim mjesecima manje od očekivanih.

"Priliv stranih investicija smanjen je dobrim dijelom i zbog toga što se kasni s privatizacijom velikih preduzeća", istakao je Bašić.

On je ocijenio da nedostaju efikasne i mjere sa srednjoročno - dugoročnim efektima za prevazilaženje ranijih, ali i krizom produbljenih problema, prenosi "Dnevni avaz".

"Kriza u zemljama u razvoju, poput naše, odražava se najviše kroz nižu stopu rasta, smanjenje ulaganja i produbljivanje deficita i platnog bilansa", naglasio je Bašić.

On je naveo da najnovija analiza Evropske banke za obnovu i razvoj predviđa za ovu godinu neznatan pad bruto domaćeg proizvoda u BiH od jednog procenta, dok bi u 2010. godini privredne aktivnosti u BiH trebalo da porasti za jedan odsto. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE