• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija se obnavlja, a recesija završava

Ekonomija SAD je u fazi "stabilizacije i obnavljanja", a recesija se završava, ističe se u izveštaju američke Uprave federalnih rezervi (Fed).

 Ekonomija se obnavlja, a recesija završava Izvor: MONDO

Izvještaj je sačinjen na osnovu analize privredne situacije u 12 velikih okruga gdje se nalaze filijale banke.

Ekspereti Fed -a upozoravaju, međutim, da je ukupna privredna situacija u SAD još uvijek nestabilna i "lomljiva" i da bi ekonomska kretanja ponovo mogla da budu negativna ukoliko se ne bude osjetnije uvećavala potrošačka tražnja koja obuhvata oko dvije trećine ukupne privredne aktivnosti.

Stručnjaci Fed - a procjenjuju da će američka privreda u trećem ovogodišnjem kvartalu ostavariti rast od tri do četiri odsto, računato prema godišnjoj osnovi.

U istraživanju koje je obavio Fed samo u jednom od 12 regiona SAD (Sent Luis) još uvijek postoji negativan ekonomski trend, dok se u ostalih 11 privredna situacija poboljšava.

Eksperti Fed - a predviđaju da će ekonomija biti u ekspanziji i tokom posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, jer mnoge kompanije koje su jako snizile ulaganja u najoštrijem periodu recesije sada povećavaju vlastite poslovne investicije.

Oporavak se već osjetio na tržištu nekretnina, a takodje i u prodaji automobila nakon realizacije vladnog programa "keš za krntije", navodi se u izvještaju agencije Rojteres i ukazuje i na poboljšane performanse u industriji SAD.

Američka privreda je u drugom kvartalu ove godine imala jednoprocentni pad, dok je u prvom tromjesečju smanjenje ekonomske aktivnosti bilo znatno veće - oko šest procenata.

Stručnjaci Fed - a su u julu procijenili da će u cijeloj 2009. vodeća svjetska ekonomija opasti za 1,5 procenata u poređenju sa minulom godinom.

Umjeren oporavak američke ekonomije treba očekivati u narednoj godini, kada bi svi ključni privredni pokazatelji trebalo da se poprave, ocjenjuje Fed. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE