• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeko pronašao nedostatke, IRB u čudu

Revizori dali negativno mišljenje za poslovanje Investiciono-razvojne banke RS i četiri fonda. IRB saopštila da je navedena revizija nejasna.

 Čeko pronašao nedostatke, IRB u čudu Izvor: MONDO

Služba za reviziju javnog sektora RS dala je negativno mišljenje za Investiciono-razvojnu banku RS i četiri fonda u okviru ove banke.

Glavni revizor Boško Čeko naglasio je da je negativno mišljenje dato za IRB i fondove u okviru te banke - Fond za restituciju, Akcijski fond, Fond stanovanja, Fond za razvoj i zapošljavanje, dok je Fond za razvoj istočnog dijela RS dobio mišljenje sa rezervom.

Naglasio je da se negativno mišljenje daje u slučaju kada finansijski izvještaji ne pokazuju objektivno i istinito stanje imovine i sredstava.

"Kod IRB-a ne funkcioniše sistem internih kontrola i postupaka, nisu donesene određene procedure, u sistemu organizovanja postoje fondovi sa jednim ili dvoje zaposlenih, a on je pravno lice, a da kontrole i određene odluke takvog fonda provodi IRB'', rekao je Čeko novinarima u Banjaluci.

Dodao je da je kod IRB-a konstatovano da je u prošloj godini za nabavku poslovnog prostora banke planirano 2,84 miliona KM, a da je iznos prekoračen za 19 odsto, i ako se tome dodaju i zaključni ugovori o drugim nabavkama za potrebe IRB-a, ukupno prekoračenje plana nabavki prelazi 48 odsto.

''Banka je zaključila ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora 16. januara prošle godine na iznos od 2,84 miliona KM, bez utvrđivanja stepena nedovršenosti prostora. To je nabavka prostora u izgradnji i time nije ispoštovana određena odredba Zakona o javnim nabavkama'', rekao je Čeko.

On je dodao da se prodavac obavezao najkasnije da preda prostor do 18. jula prošle godine, a do završetka revizije objekat nije završen i nije poznato kada će biti predat banci na upotrebu.

Glavni revizor je naveo i da je kod IRB-a došlo do odstupanja u planu nabavki kod kupovine automobila marke ''bmv'' za potrebe direktora banke, a u bilansu stanja je konstatovana nepravilna klasifikacija za ove nabavke.

Prema riječima glavnog revizora, konstatovano je i da je IRB na ime troškova isplaćivala i određene troškove kao ugovor o privremenim i povremenim poslovima i da zaključeni ugovori ne spadaju u domen registrovane djelatnosti, kao i da su pojedini poslovi određeni u tim ugovorima definisani pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

On je dodao da su u IRB-u isplaćivane i određene naknade koje nisu predviđene pravilnikom o platama i drugim naknadama i primanjima zaposlenim, a nema ni pravilnika o korišćenju reprezentacije.

IRB: Revizija nejasna

Investiciono-razvojna banka RS saopštila je u utorak da ostaje nejasno zbog kojih nedostataka i nepravilnosti je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS izrazila negativno mišljenje za IRB RS za 2008. godinu.

"To može u određenom stepenu uticati na razumljivost i provodivost preporuka revizora", navodi se u saopštenju IRB RS.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS izvršila je reviziju finansijskih izvještaja IRB RS i fondova kojima upravlja IRB RS za 2008. godinu i izrazila pozitivno mišljenje za Fond za razvoj istočnog dijela RS, a negativno mišljenje za IRB RS i ostale fondove kojima upravlja IRB RS, izuzev Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS za koji nije ni vršena revizija.

"Bitno je naglasiti da je opredjeljujući faktor za ovakvo mišljenje bio u različitim stručnim gledištima primjene međunarodnih računovodstvenih standarda između revizora i menadžmenta IRB RS, te da revizija nije utvrdila nezakonitosti u radu IRB RS i fondova", stoji u saopštenju IRB RS.

Revizija nije imala primjedbe na suštinski koncept IRB RS, procedure i transparentnost u radu.

"Određene ocjene i stavovi izraženi su uopšteno i ostavljaju prostor za eventualno manipulisnje u javnosti što ne koristi ni onima koji to budu radili, niti jednoj profesionalnoj instituciji kao što je IRB RS, a poznato je da su se u proteklom periodu nerijetko mogli čuti neargumentovani napadi u cilju umanjenja značaja poslovanja IRB RS", navodi se u saopštenju.

Po prijemu revizorskog izvještaja menadžment banke preuduzeo je aktivnosti na otklanjanju uočenih nedostataka odnosno realizaciji preporuka Glavne službe za reviziju i u toku je izrada Programa mjera za provođenje preporuka revizije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE