• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Pekingu se svakog dana proda 2.000 auta

Prodaja novih automobila u Pekingu dostiže oko 2.000 svakog dana, piše "Čajna dejli"

 U Pekingu se svakog dana proda 2.000 auta Izvor: MONDO


Ako se taj trend nastavi na ulicama kineske prestonice će se do kraja ove godine naći čak četiri miliona vozila, prenosi kineski dnevnik.

U avgustu je u Pekingu prodato 60.100 vozila, najviše ove godine u jednom mjesecu i skoro dvostruko više nego u istom mjesecu 2008.

Otprilike ista mjesečna prodaja očekuje se do decembra, navodi list pozivajući se na pekinške auto-dilere koji ističu da je u Pekingu dneveno u prosjeku prodavano oko 1.200 vozila u sedam mjeseci ove godine.

Ako prodaja ostane na 2.000 dnevno, kineska prijestonica će imati ukupno četiri miliona vozila na već prezagušenim ulicama do kraja 2009, što je povećanje od milion automobila za samo dvije godine.

Peking je godinama jedan od najzagušenijih i najzageđenijih gradova na svijetu upravo zbog brzog rasta broja automobila na putevima.

Vlada je primjenila nekoliko mjera u pokušaju da spriječi zagađenje vazduha, uključujući i kontrolu saobraćaja, premještanje fabrika izvan grada, kao i preporukama da se nabavljaju "zeleniji" automobili i autobusi manje potrošnje goriva.

"Čajna dejli" međutim piše da bogatiji pojedinci  izbjegavaju  kontrolu vozila koja obavezuje vlasnike da automobile isključuju iz saobraćaja jedan dan u sedmici, tako što kupe drugo ili čak i treće vozilo. 

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE