• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrhovac: Elektroprenos BiH teško će opstati

Prava malih akcionara, kada je riječ o imovini "Elektroprenosa BiH", zanemarena su, izjavio Dušan Vrhovac

 Vrhovac: Elektroprenos BiH teško će opstati Izvor: MONDO


Kompanija "Elektroprenos BiH" će, u nedostatku dogovora o prioritetima investiranja u elektroenergetske kapacitete, teško opstati u zemlji sa dva centra odlučivanja i interesa u Sarajevu i Banjaluci, rekao je predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike Republike Srpske (RS) Dušan Vrhovac.

Vrhovac je istakao da je i prilikom osnivanja ove kompanije upozoravao na njenu neodrživost, rekavši da je nedopustivo ignorisanje potreba banjalučkog regiona za izgradnjom neophodnog 400 kilovoltnog dalekovoda prema Evropi.

"Pokušaj stvaranja jedinstvene kompanije nije uspio. Da su poštovani principi autonomije entiteta u oblasti elektroprenosa, naročito o pitanjima odlučivanja, razvoja i investicija, moglo je doći do uspjeha", rekao je Vrhovac za "Fokus" od utorka.

On je naglasio da su zanemarena prava malih akcionara, kada je riječ o imovini "Elektroprenosa BiH", ističući da su mnogi akcionari imali dio vlasništva nad imovinom koja je sada navodno u vlasništvu te kompanije.

Vrhovac je naglasio da je zakon o elektroprenosu odavno trebalo da bude izmijenjen, jer je u ovakvoj formi ne može zaživjeti u praksi, te istakao da je van pameti da visoki predstavnik nameće rješenja u investiciono-razvojnoj i tehničko-razvojnoj komponenti.

On je ocijenio da je imovina Brčkog u sastavu "Elektroprenosa BiH" po svemu sudeći neznatna da bi se o njoj polemisalo, te da se iza svega, najvjerovatnije, krije pokušaj ucjenjivanja RS.

Supervizor za Brčko Rafi Gregorijan donio je 19. septembra nalog kojim će u slučaju bilo kakvog postupanja koje ima za cilj podjelu, likvidaciju ili onemogućavanje "Elektroprenosa BiH" da funkcioniše kao pravno lice, imovina te kompanije koja se nalazi u Brčkom i dalje pripadati samo toj kompaniji, osim ukoliko kompanija prestane postojati kao pravno lice. U tom slučaju, imovina kompanije u Brčkom automatski će se smatrati imovinom distrikta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE