• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prepolovljene strane investicije u RS

Strane direktne investicije u RS u prvih šest mjeseci ove godine upola su manje u odnosu na isti period prošle godine i iznose 43,3 miliona KM.

 Prepolovljene strane investicije u RS Izvor: MONDO

Ovo su podaci su Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS).

U prvih šest mjeseci prošle godine RS je privukla 99,7 miliona KM bruto vrijednosti stranih investicija, a pad se podjednako osjetio i u ostalim državama regiona, piše "Glas Srpske" pozivajući se na analizu IRB-a RS.

Vrijednost stranih investicija ove godine u Srbiji bilježi pad od 48 odsto, u Bugarskoj od 52 odsto, a Rumuniji 43 odsto. U Hrvatskoj je priliv investicija u prvom kvartalu ove godine bio manji za čak 63 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kada su u pitanju investicije u iznosu većem od 100.000 KM, u prvih šest mjeseci ove godine u RS je najviše investirala Italija i to 12,1 milion KM, sa tri investiciona projekta, Slovenija 10,9 miliona KM u četiri projekta i Srbija 8,6 miliona KM u 13 projekata, navodi se u analizi.

Osim ovih država, najznačajniji ulagači u RS bili su i Crna Gora, Velika Britanija, Kipar, Austrija, Holandija i Luksemburg.

U 2009. godini najviše investicija realizovano je u sektor industrije, 19,6 miliona KM. Ovaj sektor bilježi rast proizvodnje od 17,1 odsto, što je i najviša ostvarena stopa rasta u regionu.

U istom periodu prosječne neto plate i prosječne penzije u Srpskoj bilježe rast od 9,2 odsto, odnosno 17,1 odsto.

Na nivou BiH bruto strane direktne investicije za prvih šest mjeseci iznosile su 257,3 miliona KM, a zbog smanjenja kapitala za 102,9 miliona, neto investicije su iznosile 154,4 miliona KM.

U odnosu na isti period prošle godine, kada su ukupne neto investicije iznosile 326,9 miliona KM na nivou BiH, ukupan neto iznos realizovanih investicija u prvom polugodištu 2009. godine manji je za 52 odsto.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE