• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vratiti ljude na posao, prioritet BiH!

Međunarodna ekonomska konferencija u Sarajevu okupila svjetske eksperte s ciljem pronalaženja najadekvatnijih rješenja za trenutnu recesiju.

 Vratiti ljude na posao, prioritet BiH! Izvor: MONDO

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Incko rekao je na ovom skupu da političku krizu u BiH prati gubitak desetina hiljada radnih mjesta.

Rekao je da kriza dostigla tačku kada “politički establišment nema druge opcije nego da se usredotoči na ekonomiju.

„Poenta je u sljedećem: treba nam više investicija, više radnih mjesta, trebamo smanjiti nivo siromaštva i podići životni standard. Sve ostalo je samo skretanje pažnje na druge stvari”, ocijenio je Incko.

Još je dodao da je plan za poboljšanje materijalne situacije građana BiH pripremljen i da su ga vladajuće stranke prihvatile.

“Ne postoji politički spor - koraci koji su potrebni jasno su naznačeni u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskom partnerstvu”.

Od inicijativa koje bi Bosna i Hercegovina trebalo da pokrene kao dio plana evropske integracije, visoki predstavnik je naveo donošenje Zakona o obligacijama na nivou BiH i modernizaciju sistema bankarske supervizije.

“Ova dva koraka - oko čije implementacije su se glavne stranke složile - predstavljaju ključne elemente u pripremanju Bosne i Hercegovina za puno učešće u slobodnom kretanju robe, usluga, radne snage i kapitala, što su principi na kojima počiva članstvo u EU”, rekao je Uncko, prenijeli su sarajevski mediji .

Visoki predstavnik je naglasio je da su, uprkos političkoj krizi do koje je došlo u nekoliko posljednjih godina, ostvareni značajni pomaci u unapređenju poslovnog okruženja u BiH.

“Činjenica je da Bosna i Hercegovina ima potencijal da bude jedna od najkonkurentnijih ekonomija u Jugoistočnoj Evropi, a to će se dogoditi kada se usredotočimo na korake koji su već dogovoreni i koji imaju za cilj da vrate ljude na posao”, dodao je Incko.

Zaključio je izlaganje navodeći da se “stvaran i brz napredak može postići u rješavanju socijalnih i ekonomskih izazova i implementaciji plana integracije u EU. S obzirom na hroničnu neimaštinu stotina hiljada građana ove zemlje, ovaj napredak se mora učiniti što je prije moguće”.

Dvodnevnu konferenciju organizovali su Bečki ekonomski forum i Savjet ministara BiH u koordinaciji sa Agencijom za promociju stranih investicija BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE