• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rast samo na Banjalučkoj berzi

Na tržištima kapitala u okruženju indeksi akcija četvrtu septembarsku nedjelju završili su u padu, osim repernog indeksa Banjalučke berze.

 Rast samo na Banjalučkoj berzi Izvor: MONDO

Indeks SBI20 na Ljubljanskoj berzi pao je u prethodnoj sedmici 2,2 odsto što predstavlja najveći nedjeljnji minus za nešto više od dva mjeseca.

Ukupan promet vrijedio je 9,4 miliona evra i bio je 28 odsto manji nego u trećoj sedmici septembra.

U najvećom mjeri smanjene su cijene Intereurope, NKMB i Gorenja dok su među dobitnicima, uz skroman rast, bili Luka Koper i Aerodrom Ljubljana.

Na Zagrebačkoj berzi indeks Crobex oslabio je 2,88 odsto a nedjeljnji promet vrijedio je 118,57 miliona kuna (7,3 kune za evro).

Najviše se trgovalo hartijama Hrvatskog telekoma, za 23,15 miliona kuna. Dvocifrena vrijednost prometa ostvarena je i sa Atlantskom plovidbom, od 11,34 miliona kuna.

Prošlonedjeljnje gubitnike predvodi Tehnika sa padom od deset odsto, holding "Đuro Đaković" je pojevtinio više od sedam a Hidroelektra niskogradnja više od šest procenata.

U rastu su bili Petrokemija, gotovo sedam procenata, Belišće, nepunih šest, i Luka Ploče, tri i po procenta.

Indeks BIRS na Banjalučkoj berzi porastao je 3,64 odsto na nedjeljnjem nivou. Ukupan promet premašio je dva miliona KM (1,95 KM za evro) a najatraktivnije su bile akcije Telekoma Srpske i obveznice.

Hartijama Telekoma Srpske trgovalo se za 580.929 KM a cijena im je povećana nešto više od sedam odsto na nedjeljnjem nivou.

U grupi dobitnika bile su i akcije višegradske Hidroelektrane na Drini sa rastom cijene od 5,4 odsto.

Najveći pad ubilježilo je preduzeće TGT iz Laktaša, od 20 odsto, banjalučka Unikredit banka izgubila je na vrijednosti nešto više od 18 a zvornički Birač nešto više od 11 odsto.

Na Srajevskoj berzi indeks SASX-10 oslabio je 0,41 odsto a promet za četiri radna dana prethodne nedjelje vrijedeo je 4,66 miliona KM.

Akcija IK banke ubilježila je najveći rast, bezmalo 13 procenata, BH Telekom je poskupeo 4,4 odsto, Bosnalijek nešto više od tri a Fabrika duvana Sarajevo nešto više od dva odsto.

Najveći pad imala je Hidrogradnja, gotovo osam procenata, mostarska Elektroprivreda je izgubila 6,5 odsto, Energopetrol procenat manje a Sarajevo osiguranje je pojevtinilo 2,5 odsto.

Na crnogorskim tržištima kapitala u prošloj nedjelji realizovan je promet nešto veći od dva miliona evra. Indeks Montenegroberze MOSTE je skliznuo za procenat a indeks NEX20 na Nex Montenegro berzi je oslabio 0,55 odsto.

Najlikvidnije su bile akcije Elektroprivrede Crne Gore sa prometom od oko 450.000 evra. Hartijama Prenosa trgovalo se za oko 350.000 evra a Telekomovim za 189.000 evra.

U dvocifrenom padu su bili Duvanski kombinat, 12 odsto, Kombinat aluminijuma, 11,5 odsto, i barska Luka, deset odsto.

Akcije Željezare su na NEX Montenegru pojeftinile 2,2 odsto a na Montenegroberzi 4,4 dok je cijena Ulcinjske rivijere na Montenegroberzi smanjena sedam odsto a na NEX Montenegru je bila stabilna.

Među dobitnicima su Institut "Simo Milošević" sa rastom od bezmalo sedam procenata, crnogorski Telekom sa 1,6 odsto, Prenos sa 2,3 odsto.

Jugopetrolu je cijena na NEX Montenegru povećana 4,2 odsto a na Montenegroberzi 3,8 odsto dok je Solana "Bajo Sekulić" na NEX Montenegru bila u plusu 3,4 odsto a na Montenegroberzi tek 0,2 odsto.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE