• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novih 25 miliona evra za BiH?

EU i Svjetska banka spremne odmah da izdvoje 25 miliona evra za investiranje u BiH, izjavio u Sarajevu Erhard Busek.

 Novih 25 miliona evra za BiH? Izvor: MONDO

Predsjednik Bečkog ekonomskog foruma pojasnio je da ta sredstva mogu da budu odobrena samo za projekte koji su spremni i koji mogu biti realizovani.

"Da bi ti projekti mogli biti realizovani potreban je i politički dogovor onih koji donose odluke", rekao je Busek novinarima u Sarajevu na kraju dvodnevnog ekonomskog skupa.

Prema njegovim riječima, zakonsko-pravni okvir za investiranje u BiH sasvim je u redu, ali proces odlučivanja na različitim nivoima u BiH predstavlja prepreku za investitore.

"Taj proces donošenja odluka koje su bitne za investiranje u BiH trebalo bi da bude brži" - smatra Busek, dodajući da poteškoća ima, ali da, ako smo spremni da pronalazimo rješenja i da ih prevaziđemo, ima načina kako da to učinimo.

Prema njegovim riječima, svrha ovog foruma je u umrežavanju potencijalnih investitora i predstavnika sektora gdje te investicije mogu biti realizovane.

"U BiH postoje velike potrebe za ulaganjima. To su, prije svega, energetski i infarastrukturni sektor", istakao je Busek i dodao niko nije očekivao tako veliki i impresivan odziv investitora za učešće na ovom forumu.

On smatra da su teškoće od globalne ekonomske krize u drugim regionima i zemljama mnogo veće nego u ovom regionu.

"Vi možete mnogo lakše živjeti sa ovom krizom i prevladati je nego što je to u drugim dijelovima svijeta koje je kriza duboko pogodila. Da bi se mogli nositi sa globalnom ekonomskom krizom i pobjediti je potrebno je da se svi angažujemo da damo dodatni podsticaj investicijama preko kojih možemo da tražimo rješenja ove krize", pojasnio je Busek.

Podržao je ideju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića o osnivanju Regionalne razvojne banke i dodao da ona zaživljava, te da su već u toku pripreme pod pokroviteljstvom Austrijske i Slovenačke razvojne banke, a zainteresovane su i razvojne banke Italije, Njemačke i Francuske.

Busek je najavio da će se u novembru u Beču okupiti veliki broj investitora, te da je formiran i Upravni komitet u kojem sjede guverneri centralnih banaka iz regiona.

Špirić je ubijeđen da će sa ove konferencije biti poslate poruke o pozitivnoj privrednoj klimi i potencijalima u BiH, kao i poruke investitorima da je BiH spremna za dalji razvoj privrede i da predstavlja sigurno područje za plasman investicija.

"Organizacija ovog foruma dolazi u pravo vrijeme, kada smo u prilici da sagledamo mogućnosti investiranja u BiH i kada dobijamo prve signale oporavka od negativnih efekata globalne finansijske krize. Bila je ovo prilika da se brojni investitori upoznaju sa potencijalima sa kojima BiH raspolaže kada su u pitanju investicije u sektoru energetike, infrastrukture i finansija",  naglasio je Špirić.

On je istakao da je i na ovom forumu posebna dimenzija bila posvećena potrebi regionalne saradnje.

"Ubijeđen sam da će regionalna saradnja i u političkom, ekonomskom, infrastrukturnom i svakom drugom smislu ubrzati put zemalja regiona ka članstvu u EU", naveo je Špirić, pojasnivši da mu je cilj pokretanja ideje o formiranju regionalne razvojne banke bio da na taj način bude podstaknuto rješavanje mnogih izazova zemalja jugoistočne Evrope.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE