• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zalik: Svjetska banka uskoro bez para

Predsjednik Svjetske banke (SB) Robert Zelik je upozorio da bi bančina sredstva uskoro mogla da presuše, prenosi BBC.

 Zalik: Svjetska banka uskoro bez para  Izvor: MONDO

Razlog zbog koga bi SB uskoro mogla da ostane bez finansijskih sredstava je jednostavan jer se, kako ukazuje BBC, naglo povećava broj zemalja koje zbog globalne ekonomske krize traže sve više para.

SB je zbog toga, kao najveći svjetski zajmodavac za razvojne projekte, već počela da troši dodatnih 100 milijardi dolara koje je prošle godine stavila na stranu za zemlje u razvoju i uskoro će joj biti potrebna donatorska dokapitalizacija, rekao je Zelik na tekućem, godišnjem, zasjedanju SB i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Istanbulu:

"Očigledno je da će potražnja nadmašiti 100 milijardi dolara koje smo namijenili zemljama u razvoju. Prema svemu sudeći, ove godine ćemo imati rekordne zajmove od 40 - ak milijardi dolara, poslije prošlogodišnjih 33 milijarde. Sredinom naredne godine naša sredstva će biti ozbiljno ograničena, što znači da ćemo morati da se koncentrišemo na zemlje sa najnižim primanjima", objasnio je Zelik.

Pojedine zemlje donatori, poput Velike Britanije i SAD nisu, međutim, baš spremne da ponovo odriješe kesu i popune kasu SB, upozorava se u izvještaju BBC-ja.

Britanski ministar za razvoj Daglas Aleksander izjavio je da želi, prije nego što razmotri povećanje doprinosa, da se način upravljanja Svjetskom bankom promijeni kako bi se osigurao veći stepen transparanetnosti te međunarodne finansijske organzacije.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner je zatražio da se obezbijedi efikasnost kreditiranja siromašnih zemalja, dok je njegova francuska koleginica Kristina Lagard dovela u pitanje i samu ideju da su Banci potrebna dodatna sredstva. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE