• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komercijalne banke nisu spremne za jače investiranje

Guverner Centralne banke BiH rekao je banakrski sketor u BiH likvidan i da banke drže 1,6 milijardi KM rezervi više nego što je potrebno.

 Komercijalne banke nisu spremne za jače investiranje Izvor: MONDO

Guverner Kemal Kozarić je naveo da je Centralna banka BiH ispunila zadatak i održala likvidnim bankarski sektor, ali i ističe da bi bilo bolje da sredstva iz rezervi banke plasiraju privredi i građanima umjesto da ih drže.

"Zadatak Centralne banke BiH je bio da drži bankarski sektor likvidnim i stopa obavezne rezerve je mijenjana tri puta. Ovih dana imamo rekordan iznos sredstava iznad obavezne rezerve. Banke, drže 1,6 milijardi KM više nego što je potrebno, što govori u prilog njihovoj likvidnosti, ali ni to nije dobro. Iako je riječ uglavnom o kratkoročnim sredstvima, mislim da je bolje da budu plasirana privredi i građanima", kaže za Kozarić za "Fokus".

On ističe da je u posljednje vrijeme zabilježen trend rasta depozita, prije svega oročenih i štednih depozita stanovništva, te do pada depozita privatnih preduzeća.

"Iz tih sredstava i iz sredstava povrata vrše se novi plasmani, što znači da i od kretanja bankarskih depozita zavisi kreditna aktivnost komercijalnih banaka. Mi svakako podstičemo banke da više investiraju u privredu, ali problem kreditiranja od strane banaka je prisutan svuda u svijetu i BiH ni po tome nije izuzetak", dodao je Kozarić.

Kozarić je naveo da je Centralna banka BiH tri puta intervenisala oslobađanjem sredstava iz obaveznih rezervi, ali da je bankarski sektor ostao suzdržan u kreditnim aktivnostima.

"Očigledno da komercijalne banke još ne smatraju da je došlo vrijeme za jače investiranje, iako ih mi pokušavamo ohrabriti u tome. Smatram da je izuzetno važno to što je šest banaka majki, koje posluju u BiH, postiglo dogovor da ostanu na nivou kapitalizacije od 31. decembra 2008. godine i da nastave s kreditnim aktivnostima. Ovih dana još tri banke su to učinile", dodao je Kozarić.

Kozarić je rekao da su prosječne kamatne stope u BiH i dalje manje u odnosu na prosjek u regionu, pa čak i nekih zemalja Evrope i dodao da Centralna banka nema nikakvog uticaja na njihovo formiranje.

On je istakao da je bankarski sektor u BiH pokazao veliku zrelost i u vrijeme najveće krize, da ni jednog trenutka nije bila upitna likvidnost banaka, te da su za vrijeme velikog povlačenja depozita, od govorile na sve zahtjeve klijenata.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE