• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će BiH dobiti 100 miliona dolara?

Sporazum resornih ministarstava i Svjetske banke o podršci budžetima BiH od 100 miliona dolara je pred finalizacijom.

 Da li će BiH dobiti 100 miliona dolara? Izvor: MONDO

"Blizu smo postizanja dogovora sa resornim ministrima i na tehničkom nivou sa predstavnicima izvršne vlasti. Postigli smo sporazum da se u što većoj mogućoj mjeri vratimo na stanje kakvo je bilo 2004. godine. To je u velikoj mjeri u vezi sa opozivom zakonodavstva koje tretira nezaposlene demobilisane borce u FBiH. Dakle, nije više pitanje da li će biti ukinuto to zakonodavstvo ili ne, nego momenat od kada prestaje njegova primjena", rekao je šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli.

On je za "Nezavisne novine" rekao da se od vlasti u BiH zahtijeva i da uspostave mehanizme kojima će ova sredstva biti usmjeravana najsiromašnijim korisnicima, a da oni počnu da se provode 2011. godine.

"Treba provesti reviziju podobnosti i eliminisati borce, invalide i druge koji zloupotrebljavaju sistem. Mi predlažemo da revizija bude fazna s obzirom na to da ne može biti primijenjena odjednom na sve korisnike. Ta tri elementa smo u najvećoj mjeri usaglasili sa Republikom Srpskom i Federacijom BiH. Mi ćemo 100 miliona dolara isplatiti tek nakon što ovo zakonodavstvo bude usvojeno. Na ispunjavanje uslova nećemo čekati zauvijek i ne zadugo", poručio je Mantovaneli.

On je rekao da je mnogo bolje uopšte ne ulaziti u sporazum sa MMF-om nego nešto dogovoriti pa se onda ne pridržavati, jer će to imati negativnog uticaja na kredibilitet zemlje, a imaće praktične posljedice u smislu finansiranja.

"Posebno naglašavam, u FBiH to nije scenario koji bismo voljeli vidjeti", istakao je Mantovaneli.

Prema njegovim riječima, reforme se ne mogu odgađati i stoga je poruka vlastima da uvedu red u kuću i provedu mjere u okviru sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Mantovaneli nije siguran da postoji politički kapacitet u izbornoj godini da se reforme poguraju, ali upozorava da će biti loše ako vlasti propuste ovu priliku.

"Trebalo je da budu provedene čak i prije nego što je ekonomska kriza pogodila BiH. Sada je poruka uvedite red u kuću i to su upravo kratkoročne mjere u okviru sporazuma sa MMF-om. Isto tako treba razmišljati i o srednjoročnom periodu, na koji način obnoviti rast u zemlji i zaštititi najugroženije građane", rekao je Mantovaneli.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE