• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžeti generalno i dugoročno ugroženi

Stendbaj aranžman sa MMF-om bio je najbolje rješenje za BiH, procijenio guverner Centralne banke BiH.

 Budžeti generalno i dugoročno ugroženi Izvor: MONDO

Dodao je da su budžeti u BiH generalno i dugoročno ugroženi.

Na Četvrtoj međunarodnoj konferenciji Sarajevske berze o temi "Država i tržište kapitala - kako dalje?" Kemal Kozarić je rekao da se moglo ići i na izdavanje državnih vrijednosnih papira na inostrano tržište, ali da ta mogućnost ne bi obezbijedila dovoljno finansijskih sredstva.

"Sada imamo problem u vezi sa ispunjavanjem uslova iz pisma namjere", podsjetio je Kozarić i dodao da bi neispunjavanje uslova pokazalo da je BiH neodgovorna država, a takođe bi bio ugrožen njen ionako "slab kredibilitet".

Prema njegovim riječima, politička stabilnost BiH je izuzetno važna za tržište kapitala, jer se svi potencijalni investitori boje naglih promjena koje bi mogle da prouzrokuju gubitak njihovog kapitala.

Kozarić je istakao da je riječ o privatnim investitorima koji žele da ostvare profit, te da imaju sigurnost vraćanja uloženih sredstava.

"U svijetu postoji trend da se ne gleda da se što više zaradi, već da se što manje izgubi", rekao je Kozarić i dodao da je BiH još rizično područje za strane investitore.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović rekao je da se bez reformi zakona ne može stabilizovati budžet Federacije BiH, prvenstveno zakona o platama, te fiskalnoj odgovornosti.

"Potrebno je obaviti sve moguće revizije kako budžet ne bi bio u depresiji", istakao je Mujezinović i dodao da će federalni budžet biti "na nuli" tek 2011. godine.

Prema njegovim riječima, stabilno tržište kapitala BiH jedna je od ulaznica za pridruživanje EU, a vlada bi trebalo da sarađuje kako sa berzom, tako i sa komisijom i registrom za hartije od vrijednosti i brokerskim kućama, u cilju iznalaženja najboljih rješenja.

"Trebaju nam novi vrijednosni papir koji će poboljšati tržište kapitala", rekao je Mujezinović i dodao da jedan od problema predstvaljaju i kompanije koje još nisu privatizovane, a njihov većinski vlasnik je FBiH.

On je istakao da su problem i preduzeća u kojima po odluci federalnog Parlamenta ne može biti više od 49 odsto privatnog kapitala, a i u prvom i u ovom slučaju rječ je o firmama koje imaju milionske dugove.

Član Komisije za vrijednosne papire FBiH Mirko Puljić istakao je da treba biti oprezan kod privatizacije kompanija gdje je Vlada većinski vlasnik, tim prije što bi se ta sredstva usmjerila u budžet FBiH, a u tom slučaju bi se novac mogao nenamjenski potrošiti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE