• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U sukobu s žandarmerijom 20 povređenih

Devet demonstranata i 11 policajaca povređeno, bilans je sukoba vojnih rezervista i pripadnika Žandarmerije, nakon što su rezervisti probili kordon

 U sukobu s žandarmerijom 20 povređenih Izvor: MONDO

Predsednik opštine Leskovac Vladan Marinković saopštio je u utorak uveče da je u sukobima leskovačkih vojnih rezervista i pripadnika Žandarmerije povređeno devet demonstranata i 11 policajaca, od kojih je jedan zadobio teže povrede.

Marinković je novinarima rekao da je policija privela 13 demonstranata, koji su nakon saslušanja pušteni kućama. Predsednik opštine kazao je da je te informacije dobio od čelnika leskovačke policije.

U Urgentnom centru Opšte bolnice u Leskovcu, Beti je potvrđeno da se tom centru za pomoć javilo devet rezervista i da su svi zadobili lakše povrede.

Rezervisti, koji su posle neuspelog pokušaja blokade autoputa Beograd - Skoplje oko 18 sati nastavili protest u zgradi opštine, procenjuju, međutim, da su pripadnici žandarmerije povredili na desetine demonstranata, koji nisu zatražili pomoć urgentnog centra.

Među njima su i Marjan Šparavalo, Jovan Đorđević, Đorđe Stanković, Ratomir Marković, koji su novinarima pokazali modrice po telu, zadobijene od udaraca pendrekom.

"Tukli su nas kao marvu pendrecima i šutirali nogama, vukli nas po blatu. Pred mojim očima su mi prebili druga", kazao je Beti rezervista Miodrag Ivanović.

Dežurni lekar Vladimir Milosavljević izjavio je da se radi o lakšim telesnim povredama i da su svi pacijenti posle ukazane pomoći pušteni kućama.

"Reč je nagnječnim povredama trupa i udova. Jednom pacijentu smo stavili gips zbog povrede kolena", kazao je Milosavljević.

Oko 5.000 rezervista tokom dana je protestovalo zato što je Vlada Srbije odbila prošle nedelje da donese odluku o isplati dnevnica za učešće u ratu na Kosovu i Metohiji.

Protest je počeo u 12 sati ispred sedišta opštine Leskovac, odakle su se rezervisti pešice uputili do sela male Kopašnice, udaljenog oko 12 kilometara od centra Leskovca, s namerom da blokiraju raskrsnicu na kojoj se spajaju stari deo autoputa sa novim autputem Beograd - Skoplje.

Usput su dva puta probili kordon leskovačke policije, ali ih je u blizini sela Grabovnice, kilometar od mesta na kojem su nameravali da blokiraju autoput, sačekao kordon od 150 žandarma, pristiglih autobusima iz Niša.

Posle kraćeg ubeđivanja sa žandarmerijom, demonstranti su trčeći zaobišli kordon i tom prilikom je došlo do napada žandarmerije na učesnike protesta.

Iako su prečicom, preko njiva stigli do autoputa Beograd - Skoplje, demonstranti nisu uspeli da blokiraju put jer ih je dočekalo nekoliko dobro raspoređenih grupa žandarmerije.

Od 1.000 rezervista, koliko je na početku bilo u zgradi opštine, ostalo je njih stotinak oko 22 časa, a štrajkački odbor saopštio je da će u sredu protesti biti radikalizovani, ukoliko Vlada Srbije pod hitno ne pronađe rešenje za isplatu njihovih ratnih dnevnica.

"Pozvaćemo da se protestu priključe i rezervisti svih ostalih opština, koje su naplatile i koje nisu naplatile dnevnice, kao i članove naših porodica", navodi se u saopštenju.

Neki od rezervista rekli su Beti da će i sredu pokušati da blokiraju autoput Beograd-Skoplje.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE