• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sajber kriminal u Valjevu

Protiv četvorice radnika "Telekoma" u Ubu podnete su krivične prijave za sajber kriminal, potvrđeno je Beti u Okružnom tužilaštvu u Valjevu.

 Sajber kriminal u Valjevu Izvor: MONDO

Prijave su podnete protiv tehničara za komutacione sisteme u čvornoj centrali "Telekoma" u Ubu, Vojislava B. (44) i Aleksandra S. (41) iz Uba i Miladina P. (46) iz sela Stublenica kod Uba, kao i protiv inženjera za operativnu podršku u toj centrali Slobodana J. (55) iz Uba.

U krivičnoj prijavi Posebnog odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP Srbije i "Telekoma Srbija" oni se terete za računarsku prevaru u periodu od 2005. do 2007. godine "tešku" oko 10,7 miliona dinara.

Postupak je pokrenut i protiv Nebojše M., Miloša N., Aleksandra M., Aleksandra O. i Ognjena R. iz Uba, kao i Vojimira S. iz sela Zvizdar kod Uba za saučesništvo u računarskoj prevari u periodu od 2005. do 2007. kada su "Telekom" oštetili za oko 1,4 miliona dinara.

Zaposleni u ubskoj centrali osumnjičeni su da su za 18 telefonskih priključaka nezakonito dodelili kategoriju "netarifiranje razgovora i poziva" i uslugu konferencijske veze tako što su u meniju "baza - korisnici" podesili konfiguraciju određenih telefonskih pretplatnika.

Na taj način oni su uticali na rezultat elektronske obrade podataka i sebi i drugim pribavili protivpravnu imovinsku korist jer su promenom podataka u kompjuterskom programu čvorne centrale u Ubu omogućili da razgovori u domaćem, međugradskom i međunarodnom saobraćaju, kao i u svim mobilnim mrežama budu umanjeni ili potpuno besplatni.

Ostali osumnjičeni terete su da su u svojim kućama neovlašćeno obavljali telefonske razgovore za koje nisu plaćali račune u stvarnom iznosu.

Okružno tužilaštvo u Valjevu je, posle policijske provere, krivičnu prijavu protiv svih deset osumnjičenih za sajber kriminal prosledilo Specijalnom tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala u Beogradu.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE