• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi grade gasovod kroz RS

Ruske kompanije i novosadski "Srbijagas" zajedno će graditi gasovod kroz RS, pišu "Nezavisne novine" u izdanju za ponedjeljak.

 Rusi grade gasovod kroz RS Izvor: MONDO

Izgradnja gasovoda "Sava" kroz sjever Republike Srpske do 2012. godine sve je izvjesnija, jer će se u njegovo finansiranje uključiti ruske kompanije i novosadski "Srbijagas", tvrdi koncesionar tog projekta.

Radomir Nježić, suvlasnik firme "Slavija internacional" iz Laktaša, koja ima koncesiju za izgradnju gasovoda "Sava", potvrdio je da sa zainteresovanim investitorima privodi kraju pregovore o ulasku u taj projekat.

"Razgovori o promjeni vlasničke strukture 'Slavija internacionala' u koju bi ušle ruske kompanije i jednim dijelom 'Srbijagas' su intenzivirani i biće okončani u najskorijem periodu", rekao je Nježić, pišu "Nezavisne novine".

On je ocijenio da će na taj način uveliko biti olakšana realizacija projekta izgradnje tog magistralnog gasovoda, koji će ići od granice sa Srbijom preko Bijeljine do Novog Grada/Bosanskog Novog, dužine od oko 460 kilometara.

"Naše opredjeljenje je što brža gasifikacija RS, što ćemo postići sa našim partnerima koji će nas praktično spojiti na gasovod 'Južni tok' sa trasom od Rusije ka Italiji", istakao je Nježić.

On je naglasio da će u utorak, 20. oktobra u Beogradu, prilikom potpisivanja ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća "Srbijagasa" i ruskog "Gazproma", biti utvrđene i dugoročne isporuke gasa za RS kroz gasovod "Sava" u količini od oko milijardu kubnih metara godišnje.

Nježić je dodao da će za potrošače i industriju RS i prije izgradnje tog gasovoda, čiji je završetak planiran do 2012. godine, biti obezbijeđene potrebne količine gasa iz skladišta u Banatskom Dvoru.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS ističu da je gasifikacija Srpske jedan od prioriteta vlade, u okviru čega je predložena nova studija razvoja gasnog sektora.

"Koncept gasifikacije RS, koji je predviđen prethodnom studijom iz 1998. godine, mora se promijeniti s obzirom na to da će se RS umjesto gasovoda 'Nabuko', osloniti na gasovode 'Sava' i 'Južni tok'", izjavila je pomoćnik ministra zadužena za energente Dragana Kalabić.

Ona je ukazala da će nova studija predvidjeti buduće potrošače, među kojima bi bili značajni industrijski kapaciteti koji bi koristili gas, poput rafinerija u Brodu i Modriči, planiranog trećeg bloka termoelektrane u Ugljeviku i energane-toplane u Banjaluci.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE