• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štediše iz BiH i Hrvatske potražuju 385 miliona €

Autor mondo.ba

Oko 230.000 štediša iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji od Ljubljanske banke potražuju oko 385 miliona evra, danas mogu početi s podnošenjem zahtjeva za povrat ušteđenog novca koji im nije bio dostupan od raspada nekadašnje SFRJ.

 Štediše iz BiH i Hrvatske potražuju 385 miliona € Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Zahtjeve će moći da podnose sve do 31. decembra 2017. godine, a na osnovu podataka i formulara objavljenih na veb-stranici Fonda za sukcesiju Slovenije, treba da dostave izjavu, podatke iz štednih knjižica, iznos novca koji potražuju, odnosno ovjerenu kopiju knjižice, podatke o tome da li je vršena isplata u humanitarne svrhe nakon 1991. godine, dok pravo na potraživanje imaju i nasljednici.

"Zahtjev se podnosi lično ili poštom i to pri Fondu Republike Slovenije za nasljedstvo, odnosno javnom fondu, samo u Glinškoj, odnosno u Ljubljani", napomenuo je za "Nezavisne novine" Svetozar Nišić, predsjednik Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori.

Prema njegovim podacima, od ukupno 130.000 štediša u BiH koji od Ljubljanske banke potražuju oko 250 miliona evra, njih 40.000 je u RS.

"Prije 12 godina smo započeli pravnu bitku i sada smo u završnoj fazi, u kojoj će svaki štediša dobiti svoj novac. Posljednjih dana imamo posebno mnogo posla, jer velikom broju ljudi treba informacija, savjet, pomoć i mi nastojimo svima pomoći", napominje on.

Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja štediša BiH, upozorila je još ranije da svi koji budu slali dokumentaciju to treba da čine sa povratnicom, kako bi imali potvrdu da je ista stigla na pravu adresu.

Štediše će prvo dobiti informativni izračun, a ukoliko ne budu imali prigovor, to će postati pravosnažno sudsko rješenje.

Prve isplate trebalo bi da budu u februaru ili martu 2016. godine, s obzirom na to da je predviđeno da tri mjeseca od podnošenja zahtjeva novac bude isplaćen.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE