• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo odustaje od prodaje oba telekoma

Vlasti u Federaciji BiH odlučile su da revidiraju ranije planove o privatizaciji.

 Sarajevo odustaje od prodaje oba telekoma Izvor: MONDO

To znači da ove godine neće biti prodaje dva telekoma, Fabrike duvana Sarajevo niti Sarajevo - osiguranja.

Novi plan o privatizaciji uskoro bi Vladi FBIH trebalo da uputi na razmatranje Agencija za privatizaciju Federacije BIH, prenose mediji, uz napomenu da se od prodaje telekoma kao visokoprofitabilnih kompanija odustalo jer su one bitne za konsolidaciju budžeta.

Hamdija Kulović, pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju FBIH (APF), kaže da je planom za privatizaciju do oktobra naredne godine predviđena prodaja kompletnog državnog kapitala vrednog oko 206 miliona evra u osam preduzeća.

Dodao je da je planirano da dio kapitala bude ponuđen putem berze - 14,8 odsto sarajevskog UNIS-a i cjelokupan državni kapital, odnosno 19,23 odsto, Bosnalijeka vrijedan 7,5 miliona evra, dok se odustalo od prodaje na berzi dijela akcija Šipad eksport-importa zbog niskih cijena akcija.

Prema revidiranom planu biće objavljeno nadmetanje za 67 odsto kapitala Fabrike duvana Mostar, čija je vrijednost prema početnom bilansu iz 2007. godine 3,5 miliona evra, ali je stanje promenjeno jer je fabrika smanjila odredjene obaveze, ali je ostvarila gubitak kroz poslovanje.

"Planirana je i prodaja udela od 67 odsto Energoinvesta vrijednog 73,5 miliona evra. Kada je reč o UNIS-u čiji je državni kapital procijenjen na 16 miliona evra, 51 odsto akcija prodaće se putem nadmetanja, a ostatak ide na berzu", precizirao je Kulović.

Kada je riječ o Bosnalijeku već se razgovara s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) da i oni prodaju svojih 8,5 odsto.

"Bilo bi lakše naći kupca i postići bolju cijenu kada bi na prodaju bio ponuđen paket njihovih i državnih akcija", smatra Kulović.

U planu je i privatizacija 51 odsto kapitala Remontnog zavoda Travnik, čija je vrijednost procijenjena na 1,3 miliona evra, i 67 odsto akcija Hidrogradnje vrijednih 23,5 miliona evra. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE