• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opet poskupljuju cigarete!

Kutija cigareta poskupiće od Nove godine za oko 0,15 maraka, odlučio je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 Opet poskupljuju cigarete! Izvor: MONDO

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH odlučio je da se od Nove godine posebna akciza na cigarete poveća sa sadašnjih 0,15 na 0,30 maraka, što znači da će kutija cigareta poskupjeti za oko 0,15 maraka, pišu "Nezavisne novine".

U UIO BiH kažu da nova odluka predstavlja nastavak harmonizacije visine akciza sa sadašnjim minimalnim akcizama u EU.

"Predviđeno je da se do 2015. godine postepeno povećava akciza i to do 64 evra na 1.000 cigareta, odnosno po kutijii 1,28 evra, jer su to minimalne akcize u EU", rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO.

On naglašava da je novom odlukom predviđeno da minimalna cijena akcize iznosi 0,80 KM po kutiji.

"Na osnovnu akcizu od 42 odsto maloprodajne cijene cigareta od Nove godine će se umjesto dosadašnjih 0,15 KM dodavati 0,30 KM posebne akcize, s tim da konačna akciza po kutiji cigareta ne smije biti manja od 0,80 KM", istakao je Kovačević i dodao da će se akcize na cigarete povećavati postepeno svake godine dok ne dođe do usklađenosti s minimalnom akcizom u zemljama EU.

Posljednje povećanje akciza na cigarete bilo je početkom jula, kada je na osnovnu akcizu od 42 odsto dodata posebna akciza od 0,15 KM po kutiji cigareta.

Od jula cigarete su poskupjele, u zavisnosti od marke, od 10 do 25 feninga po kutiji.

U udruženjima potrošača poručuju da se, kada su u pitanju akcize, "sve i svašta radi", te da država na ovaj način pokušava nadomjestiti manjak novca u budžetu.

Trgovci koji se bave prodajom cigareta naglašavaju da je još rano govoriti o novim cijenama koje će biti od Nove godine, ali da će u svakom slučaju najmanje poskupljenje biti za visinu nove akcize.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE