• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najzad stiže "Punto"

Od 1. novembra u banjalučkoj firmi "Samaks" očekuju prve isporuke automobila iz Kragujevca. Cijena ostaje 5.999 evra..

 Najzad stiže "Punto" Izvor: MONDO

Prva isporuka "fijata punto" iz Kragujevca, koji će moći da se kupe po subvencionisanoj cijeni od 5.999 evra, očekuje se 1. novembra. Dan kasnije kupci će moći da počnu da zaključuju ugovore o kupovini vozila, potvrdio je Milenko Čudić, direktor banjalučke firme "Samaks", ovlašćenog dilera "Fijat automobila Srbija" u RS.

Pošto je u četvrtak Vlada Srpske donijela Uredbu o izmenama prvobitne uredbe, kojom su troškovi carine i carinske evidencije za subvencionisanu kupovinu "punta" obezbijeđeni u budžetu Srpske, u visini od 800.000 KM, umjesto dosadašnjih 600.000 KM, otklonjeni su i poslednji problemi i nedoumice, koji su se pojavili oko toga ko će platiti carinu i carinsko evidentiranje.

Vlada RS je, tako, donošenjem Uredbe, preuzela i da plati troškove carine iz budžeta, pa će kupci u Srpskoj automobil "punto aktual", koji je predmet subvencije, plaćati 5.999 evra, kao i kupci u Srbiji. U ovu cijenu su uračunati svi troškovi, dakle, i porez i carina.

"Za kupovinu "punta" do sada se prijavilo oko 600 građana, a predmet subvencije, na osnovu sporazuma vlada Srbije i Srpske, je 300 vozila. Vozila će dobijati građani po redosljedu, kako su se prijavljivali", rekao je Milenko Čudić "Večernjim novostima".

Po ocjenama građana, ali i ljudi u "Samaksu", kontingent koji je predmet sporazuma između Srbije i RS je mali, a broj prijavljenih za kupovinu automobila govori i o tome da građani očekuju da će biti odobreno još vozila, koja će moći da se kupe po subvencionisanoj cijeni. Prodaja "fijata punto" u Srpskoj obavlja se po sistemu zamjene "staro za novo".

Ovo pravo mogu da ostvare vlasnici svih modela automobila, bilo koje marke, dakle ne samo "Zastavinih", kako je ranije bilo govora, starijih od 1. januara 1999. godine, odnosno koji ne ispunjavaju standarde "evro 3". Dodatni uslov je da su automobili u voznom stanju i da su registrovani zaključno sa 1. septembrom 2009. godine.

Prije nego što dođu u situaciju da mogu da potpišu ugovor o kupovini vozila u "Samaksu", kupci najprije treba da potpišu predugovor, potom svoj stari automobil odvezu u jedan od pet ovlašćenih reciklažnih centara u Banjaluci, Bijeljini ili na Palama, a onda sa potvrdom o reciklaži odjave vozilo u policiji.
Sa potvrdom o reciklaži i odjavom vozila kupac se vraća u "Samaks" gdje zaključuje ugovor.

Na osnovu predugovora za kupovinu vozila, koji potpišu u "Samaksu", građani kod Unikredit i Komercijalne banke mogu da apliciraju za kredite, sa rokom otplate do sedam godina po diskontnim, fiksnim kamatnim stopama od 3,7 odnosno 4,5 odsto.

Predmet subvencije je "punto aktual" sa osnovnim paketom opreme i "vazdušnim jastukom" za vozača. To znači da ovaj model, u odnosu na druge modele, samo nema servo uređaj. Model "punto aktual", osim toga, nema klimu, koja i ne spada u osnovni paket opreme. Klima je ugrađena u druge modele, koji ne mogu da se dobiju pod ovim uslovima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE