• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koštunica podržao rezerviste

"Ne mogu postojati rezervisti "prvog i drugog reda" i svi moraju imati jedan tretman pošto su se svi hrabro borili protiv NATO agresora u ratu"

 Koštunica podržao rezerviste Izvor: MONDO

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica u potpunosti je u sredu podržao zahteve rezervista iz Leskovca i drugih krajeva Srbije i smatra da oni treba da imaju jednak tretman sa rezervistima iz Kuršumlije, odnosno Topličkog okruga.

Kako je Tanjugu rekao premijerov savetnik Slobodan Lalović, premijer smatra da ne mogu postojati rezervisti "prvog i drugog reda" i da oni moraju imati jedan tretman pošto su se svi, kako je rekao, hrabro borili protiv NATO agresora u ratu.

Predsednik skupštinskog Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Meho Omerović rekao je da "vlada u tehničkom kapacitetu ne može, nažalost, da odobri isplatu nikakve jednokratne pomoći", pa ni takve pomoći leskovačkim vojnim rezervistima za vreme koje su proveli na Kosovu u vreme NATO agresije 1999. godine.

On je u izjavi Radio Beogradu podsetio na stav Ministarstva odbrane da su vojnim rezervistima sve obaveze izmirene 1999. i 2000. godine i naveo da je nekim od njih kasnije isplaćena jednokratna pomoć na ime toga što žive u nerazvijenim opštinama.

Omerović je rekao da je odbor odmah posle štrajka kuršumlijskih rezervista, prošle jeseni, tražio potpunu informaciju od Ministarstva odbrane, koje je utvrdilo da nijedan rezervista nema pravo ni na kakave dnevnice, jer su sve obaveze po tom osnovu izmirene još 1999. i 2000. godine.

"Međutim, tada se našao modus kroz obezbeđivanje takozvane jednokratne pomoći nerazvijenim opštinama iz kojih su bili rezervisti, mislilo se na Bojnik, Lebane, Kuršumliju i Prokuplje", naveo je Omerović.

Prema njegovim rečima, situacija oko protesta leskovačkih vojnih rezervista je "napeta i veoma naelektrisana, pogotovo posle jučerašnjeg sukoba rezervista sa Žandarmerijom.

Više hiljada vojnih rezervista s područja Leskovca i u sredu se okupilo ispred Skupštine opštine Leskovac protestujući zbog neisplaćenih razlika u visini ratnih dnevnica za vreme provedeno na Kosovu i Metohiji tokom NATO intervencije, 1999. godine.

Oni su uputili zahtev predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Koštunici da se založe da im se isplati isti iznos pomoći, kao što je to Vlada Srbije učinila u slučaju rezervista Topličkog okruga.

Oko 60 vojnih rezervista iz Leskovca odlučilo je, nakon trosačasovnih protesta, da u četvrtak ujutro uruči Vladi Srbije zahtev za isplatu novčane pomoći na ime dnevnica za učešće u ratu na Kosovu i Metohiju.

U dopisu upućenom predsedniku Vlade zatraženo je da se pitanje isplate ratnih dnevnica uvrsti u dnevni red sednice Vlade koja će biti održana u četvrtak i da premijer ili neko od njegovih saradnika primi delegaciju rezervista iz Leskovca.

"Lokalna samouprava stoji iza potpune logističke podrške ovoj delegaciji", navodi se u dopisu.

Zatraženo je i da se leskovačkim rezervistima isplati novac pod istim uslovima kao rezervistima iz sedam opština, koji su već primili nekoliko rata.

Rezervisti su zahtevali da se prva rata novčane nadoknade isplati najkasnije do 11. maja.

Protesti ispred sedišta opštine i ulicama Leskovca protekli su bez incidenata.

Leskovački rezervisti dva meseca protestuju, a procenjuje se da je sa područja ove opštine na Kosovu i Metohiji bilo mobilisano više od 10.000 ljudi.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE