• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raskid ugovora, koncesionari bez "prebijene"

Vlada RS poništiće krajem novembra ugovore sa više od 30 investitora koji su dobili koncesije za izgradnju malih hidrocentrala širom Srpske.

 Raskid ugovora, koncesionari bez "prebijene" Izvor: MONDO

Kao razlog, vlada je navela to što većina njih nije ni započela poslove vrijedne nekoliko stotina miliona evra, piše "Press RS".

List navodi da se Vlada RS odlučila na ovaj potez jer su do sada izgrađene samo dvije mini-hidroelektrane, iako su još prije pet godina izdate koncesije za gradnju 110 malih hidrocentrala širom RS.

Predsjednik Komisije za koncesije RS Predrag Aškrabić tvrdi da je lakomost takvih investitopra "sahranila" gotovo trećinu predviđenih elektrana, zbog čega će poslije raskida ugovra biti raspisani novi javni pozivi za zainteresovane kompanije.

On je dodao da su veći i ozbiljniji investitori, poput norveškog "Tehnoenerdžija" već pribavili potrebne dozvole, pa mogu početi sa građevinskim radovima. Oni će graditi šest mini-centrala na rijeci Bosni.

Aškrabić je naveo da se na takve investitore odnosi gotovo 70 odsto predviđenih kapaciteta, tako da šteta od raskidanja ugovora sa lošim koncesionarima i neće biti velika, jer većina od tridesetak koncesionara sa kojima će biti raskinuti ugovori nema novca za realizaciju tako skupih projekata.

On je dodao da su mnogi takvi koncesionari tek kasnije uvidjeli da lokacije koje su izabrali nisu pogodne za izgradnju elektrana, jer nema dovoljnog dotoka vode, dok je nekima dalekovod predaleko ili imaju neki drugi problem zbog kojeg im se ne isplati da počnu radove.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE