• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH će provoditi odredbe Cefte

BiH će provoditi sporazum Cefta, ali potrebno je uvažiti i primjedbe naših izvoznika, istakli predstavnici BiH na Konferenciji Cefta u Banjaluci.

 BiH će provoditi odredbe Cefte Izvor: MONDO

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević pozvao je učesnike Konferencije zemalja članica Cefta da uvaže primjedbe BiH koje se odnose na neopravdane vancarinske barijere sa kojima se izvoznici iz BiH susreću.

Zirojević je rekao da će BiH sprovoditi sve odredbe Cefte, jer taj sporazum ima puno prednosti.

Kao najznačajne prednosti naveo je da su Ceftom objedinjeni raniji bilateralni sporazumi koji definišu slobodnu trgovinu u zemljama centralne i istočne Evrope, da je taj sporazum donio brojna poboljšanja i tehnička rješenja, ponudio institucionalna rješenja da roba iz BiH stekne status preferencijalne robe i druge pogodnosti na tržištu koje ima više od 30 miliona potrošača.

Zirojević je kao nedostatak u ovom aranžmanu istakao nedovoljnu izgrađenost institucija i zakonodavnih kapaciteta koji onemogućava da, ionako uzak spektar izvoznih proizvoda iz BiH, nesmetano bude plasiran na tržišta zemalja potpisnica sporazuma.

"U tom smislu, u narednom periodu potrebno je da sve potpisnice Cefte ulože dodatne napore kako bi taj sporazum dao pune efekte, a prije svega mislim na segmente koji direktno ili indirektno tretiraju kretanje robe, kao što su usluge, javne nabavke, konkurencija, zaštita intelektualnog vlasništva i investicije'', naveo je Zirojević.

Ukoliko ne budu riješene primjedbe BiH koje se odnose na neopravdane vancarinske barijere sa kojima se izvoznici iz BiH susreću, on je naglasio da će se, raznim koordiniranim aktivnostima, nastojati da se domaćim privrednicima obezbijede isti uslove robne razmjene sa članicama Cefte.

Među problemima sa kojima se susreću domaći privrednici, Zirojević je naveo i kvaliteta proizvoda koji se uvoze, naglasivši da usljed nedovoljne zakonodavne i institucionalne izgrađenosti olako na policama u BiH ''završavaju proizvodi koji to ne zaslužuju''.

"To je zato što kontrolni i inspekcijski organi nisu izgrađeni u dovoljnom kapacitetu, ni osposobljeni, niti opremljeni, i to je jedan proces koji zbog specifičnosti BiH traje i još će trajati'', konstatovao je Zirojević.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da će na konferenciji biti otvoreno pitanje jedinstvenosti pravilnika kontrole roba i usluga na granicama zemalja članica Cefte, kao i pitanje koje bi domaće laboratorije bile zadužene za davanje sertifikata izvoznicima o kvalitetu robe kako ta roba ne bi bila zadržavana na granici po 15 ili mjesec dana.

"Kada roba uđe u zemlju, onda je vrlo teško pronaći koja je to roba koja ne odgovara evropskim i svjetskim standardima, i zato upozoravamo zemlje Cefte da se mora dogovoriti jedinstveni pravilnik za robe na granici'', naglasio je Gluhaković.

Ministar trgovine Federacije BiH Desnica Radivojević naveo je da, osim vancarinskih barijera i određene vrste protekcionizma kojima poneke zemlje štete svoja tržišta, problem u povećanju izvoza leži u konkurentnosti proizvoda.

Prema njegovim rječima, Federacija BiH je u odnosu na zemlje Cefte imala rast izvoza svake godine, ali ako se gleda struktura izvoza ima oko 60 do 70 odsto prirodnih resursa, što nije dobro.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE