• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF tražio manje plate u RS

Međunarodni monetarni fond tražio da stopa smanjenja plata od tri odsto budžetskim korisnicima u narednoj godini bude daleko veća.

 MMF tražio manje plate u RS Izvor: MONDO

Premijer RS Milorad Dodik ističe da je Srpska uspjela da odbrani svoj stav.

"Mi smo branili tu poziciju da ta stopa ne bude veća od tri odsto i mislimo da je to simbolično smanjenje", rekao je Dodik u Bijeljini. On je večeras naveo da bi za ovih šest mjeseci, koliko dugo je predviđena primjena smanjenja plata, budžetskom korisniku sa platom od 1.000 KM, primanja bila umanjena za ukupno 180 KM.

”Mi smo pred činjenicom da je recesija uticala na kretanja i u RS. Uprkos tome što smo povećali industrijsku proizvodnju za 18,4 odsto, neke djelatnosti kao što su poljoprivreda i trgovina, nisu dale očekivane rezultate", rekao je premijer Srpske i ocijenio da to nije neki novac zbog kojeg bi trebalo dizati određene tenzije.

Ističući da je u RS veoma teška situacija u mnogim preduzećima koja su izgubila ugovore u ugostiteljstvu, turizmu i drugim oblastima, Dodik je rekao da moramo biti solidarni.
"U javnom sektoru i potrošnji moramo biti osjetiljivi i na ovaj dio društva", smatra Dodik.

On je dodao da bi sindikati iz javnog sektora trebalo da budu solidarni sa svojim kolegama iz privrednih struktura po ovom pitanju."Vlada će ostati pri utvrđenoj politici i tu se ništa neće moći promijeniti. Mi smo se borili da obezbijedimo smanjenje na šest mjeseci po tri odsto, kako bi već 1. jula naredne godine vratili plate na sadašnji nivo", rekao je premijer RS. Dodik je naveo da zaista samo oni koji su po prirodi "bundžije" mogu da prave problem oko ovoga i naveo primjer Letonije, koja zbog recesije smanjuje plate za 60 odsto u javnom sektoru.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE