• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dubai nema para da vrati dug?!

Vlada Dubaija pokušala je da umiri svjetsko tržište poslije odluke da se zatraži šestomjesečni moratorijum na otplatu duga.

 Dubai nema para da vrati dug?! Izvor: MONDO

U pitanju je dug kompanije Dubai vorld (Dubai World) i da pruži uvjeravanja u snagu privrede ovog emirata.

"Razumemo zbrinutost tržišta i posebno poverilaca, međutim bila je neophodna odlučna akcija da bi se suočili sa težinom duga", navodi se u saopštenju predsjednika vrhovnog fiskalnog komiteta koji je zadužen za rješavanje krize u Dubaiju, šeika Ahmeda ben Saida Al- Maktuma.

Brojne svjetske berze zatvorile su se u padu poslije objave da će glavni pokretač razvoja ovog emirata, konglomerat Dubaj vorld, tražiti "zamrzavanje" otplate duga od 60 milijardi dolara najmanje do maja iduće godine.

Deo Dubai vorlda je firma za nekretnine Nahil (Nakheel), čiji projekti uključuju ostrvo u obliku palme u Zalivu i koja snosi najveći dio duga bankama, investicionim kućama i spoljnim izvođačima.

U saopštenju vlade Dubaija kaže se da su pažljivo pripremali ovu odluku, da vlada rukovodi restruktuiranje te kompanije i da su pri donošenju odluke bili svjesni kako će tržište reagovati.

Dubai je jedan od najvećih emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Šeik Maktum, takođe direktor vazduhoplovne kompanije emirata Emirejts erlajns (Emirates Airlines), saopštio je da osnovni ekonomski pokazatelji ovog emirata nisu dovedeni u pitanje.

U saopštenju se navodi da je tokom posljednjih deset godina zabilježen rast bez presedana u Dubaiju kao i drugde u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je dalo podlogu za "trajnost privrede" koja se ne zasniva isključivo na eksploataciji prirodnih bogatstava.

"Ekonomske osnove kao što su naša razvijena infrastruktura, naša solidna saobraćajna i komunikaciona mreža, naš regionalni finansijski centar omogućuju Dubaiju da ostane privlačno reginalno mjesto", navodi se u saopštenju.

Prema navodima jednog visokog zvaničnika emirata Dubai će 2009. zabeležiti ekonomski rast od pet odsto, što je znatan pad u odnosu na prethodnu godinu kada je privredni rast bio 14 odsto ali i dalje je u plusu.

Agencija za ocenjivanje boniteta Mudis (Moody's) je, poslije objave moratorijuma na otplatu duga, smanjila bonitetske ocjene za šest većih kompanija vezanih za vladu u Dubaiju.

Indeks CAC na berzi u Parizu izgubio je 3,41 procenat, DAX u Frankfurtu 3,2 procenta, a Futsi (Footsie) u Londonu 3,18 procenta.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE