• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Abu Dabi spasava Dubai

Vlada emirata Abu Dabi dodijelila je 10 milijardi dolara finansijske pomoći državnoj kompaniji susjednog Dubaija, "Dubai vorld".

 Abu Dabi spasava Dubai Izvor: MONDO

Ovaj emirat će tako Dubaiju pomoći u otplati dugova, uključujući 4,1 milijardu dolara vrijednih islamskih obveznica njene podružnice u sektoru nekretnina "Nahil PJSC" koje dospijevaju za otplatu, objavljeno je na Internet sajtu vlade Dubaija.

Taj emirat će ostatak novca iskoristiti za otplatu dugova saugovaračima i isporučiocima "Dubai vorlda", kao i kamata i operativnih troškova te kompanije u periodu dok ona ne postigne sporazum sa svojim povjeriocima, sa kojima su pregovori dospjeli u zastoj, prenijela je agencija Blumberg.

"Ova podrška obezbjeđuje finansije i stabilnu osnovu za nastavak procesa restrukturisanja", ukazano je u posebnom saopštenju "Dubai vorlda".

Tržište akcija Dubaija je na ovu vijest reagovalo najvećim jačanjem za 14 mjeseci, dok su se azijske dionice i američki indeks akcija oporavlili, podstaknuti optimizmom da se dužnički problemi Dubaija neće prenijeti na druga tržišta u naglom usponu.

Orijentacioni indeks akcija Dubaija ojačao je 10 odsto, najviše od oktobra 2008, na 1.866,82 poena, nakon što je izgubio 19 odsto vrijednosti otkako je "Dubai vorld" 25. novembra zatražio šestomjesečno odlaganje otplate svog duga.

"Dubai vorld" je 1. decembra saopštio da traži da restrukturiše 26 milijardi dolara duga , što je manje od polovine njegovih dužničkih obaveza od ukupno 59 milijardi dolara koje je imao na kraju 2008.

"Ovo predstavlja olakšanje za tržište i potvrđuje uvjerenost da će vlada osigurati korprativnu zaduženost Dubaija", ukazao je direktor za kredite u "Nacionalnoj australijskoj banci" Džejson Vots i dodao da "problemi, ipak, još nisu uklonjeni, ali da to definitivno predstavlja korak u ispravnom smijeru".

Mada vlada Dubaija posjeduje 100 odsto udjela u "Dubai vorldu", ona nije garantovala dug te kompanije i kreditori moraju pomoći u njenom restrukturisanju, ukazao je generalni direktor ministarstva finansija Dubaija Abdulrahman Al Saleh.

Kompanija "Nahil", podružnica "Dubai vorlda" koja gradi vještačka ostrva u obliku palme u priobalju Dubaija, zabilježila je u prvoj polovini godine gubitak od 13,4 milijarde dirhama (3,65 milijardi dolara), podsjetio je Blumberg.

"Nahil" je nagomilao dugove tokom šestogodišnje ekspanizije tržišta nekretnina u Dubaiju kada je taj emirat pozajmio 10 milijardi dolara, a kompanije koje su pod državnom kontrolom čak 70 milijardi dolara kako bi pomogle u diversifikovanju ekonomije Dubaija.

Prema procjeni stručnjaka "Standard&Pursa", holding "Dubai vorld" treba u sljedeće tri godine da otplati približno 50 milijardi dolara duga, što je oko 70 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda Dubaija.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE