• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki građanin RS u prosjeku dužan 2.050 KM

Autor mondo.ba

Stanovnici RS grcaju u dugovima, a računica kaže da su u minusu dvije i po prosječne plate. Građanin Republike Srpske danas 400 KM zaduženiji nego što je bio prije pet godina

Velika većina građana Republike Srpske već godinama se vrti u začaranom finansijskom krugu ne nalazeći adekvatno rješenje da anuliraju svoje dugove. Plate su niske, životne potrepštine sve skuplje, pa je zaduživanje neizbježno i to nije novost.

Ipak, poražava činjenica da je sada građanin Srpske u prosjeku dužan 2.050 KM, odnosno 2,4 prosečne plate, što je za oko 400 KM više nego prije pet godina, pišu "Večernje novosti".

Ukupna kreditna zaduženost građana oba entiteta u BiH iznosi oko sedam milijardi KM.

Da je sve više onih koji posrću i padaju u otplati rata svjedoči i podatak da je u proteklih pet godina procenat nenaplativih kredita u Srpskoj sa 5,9 skočio na čak 16 odsto ukupnog kreditnog plasmana.

Saša Grabovac, ekonomista i izvršni direktor Udruženja ekonomista Svot iz Banjaluke, rekao je za "Novosti" da postoje dvije vrste dužnika.

BESPLATNI FINANSIJSKI SAVJETI

Od prije nekoliko mjeseci, građani mogu da se obrate za besplatnu pomoć finansijskim savjetnicima. Pomoć finansijskih savjetnika u BiH trenutno nudi više od 25 opština, ali praksa pokazuje da se građani često ustručavaju da im se obrate. Finansijska i pravna savjetnica u opštini Milići Jadranka Srdić kaže da u Milićima ipak nema velikog interesovanja kakvo je zabilježeno, na primer, u Zvorniku. "Građani još stidljivo dolaze, pa dobijamo utisak da nisu prezaduženi. Podsjećamo građane da se svi razgovori odvijaju iza zatvorenih vrata i povjerljivi su, a da ćemo im pomoći da nađu izlaz iz krize u kojoj se nalaze", kaže Srdićeva.

"Među one koji su u većini spadaju ljudi koji se zadužuju iz čisto egzistencijalnih razloga, da bi poplaćali račune koji su se nagomilali. S druge su oni koji se zadužuju radi luksuza, najviše radi godišnjih odmora, putovanja. Da su pogriješili, obično shvate kada zagrizu tvrd orah, kada dotaknu limit i nemaju više mogućnosti ni da troše, ali ni da vraćaju ono što su pozajmili", pojašnjava Grabovac.

Prema njegovim riječima, problem postaje još izraženiji kod onih koji imaju male plate ili im primanja kasne, ne isplaćuju ih poslodavci i tako dalje.

"Šta reći tim ljudima, kad oni sami najbolje znaju šta preživljavaju i vjerovatno ne bi ni bili toliko dužni da ne moraju", kaže Grabovac.

On dodaje da problem ne muči samo one sa malim i gotovo nikakvim primanjima, već muku sa minusima muči i radnik koji zarađuje i više od 1.500 KM. Međutim, kaže Grabovac, njima je dosta lakše jer i dalje dobijaju platu kojom mogu da servisiraju dugovanja.

Tridesetpetogodišnja Banjalučanka M. N. kaže da je "isplivala iz minusa" nakon što je već dotakla samo dno u finansijskom smislu, i to strogom kontrolom prihoda i rashoda. Ona kaže da su joj u disciplinovanju same sebe pomogli olovka i papir, jer je tako imala predstavu o "kretanjima svojih finansija".

"U jednom trenutku sam bila dužna punih šest plata. Nisam ni imala jasnu predstavu koliko trošim i na šta, a onda sam se dosetila da počnem da zapisujem i vidim gde mi 'curi' novac. Svakog mjeseca sam po dva puta pisala prihode i rashode, šta sam dužna i šta sam platila. Malo po malo, izbavila sam se iz pakla dubokih minusa i kredita. Za dvije godine sam smanjila dug za 80 odsto", kaže ona.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE