• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgradnja puta Horgos-Požega počinje u aprilu

Ugovorom o koncesiji na izgradnju puta Horgoš-Požega, potpisanom u martu prošle godine, predviđeno da radovi počnu najkasnije 1. aprila

 Izgradnja puta Horgos-Požega počinje u aprilu Izvor: MONDO

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je u ponedeljak da očekuje da će Vlada Srbije ove nedelje dati saglasnost da koncesionar za izgradnju autoputa Horgoš-Požega započne radove 2. aprila.

"Nema nikakvih smetnji da se koncesionar uvede u posao, i o tome je postignuta saglasnost u vladi", rekao je Ilić novinarima.

Ugovorom o davanju koncesije na izgradnju autoputa Horgoš-Požega, koji je potpisan u martu prošle godine, predviđeno je da radovi počnu najkasnije 1. aprila ove godine, ali je rok, prema rečima Ilića, pomeren za jedan dan da to ne bi bila prvoaprilska šala.

Realizacija koncesionog ugovora, kako su ovih dana pisali beogradski mediji, postala je neizvesna zbog toga što je koncesionar, konzoricujum kompanija Alpina i Por, zatražio da dostavi samo bankarsku garanciju za radove u prvoj godini, umesto za ukupnu investiciju.

Dojče banka koja je trebalo da prati tu investiciju obavestila je, kako je rekao Ilić, koncesionara da nije u prilici da pre kraja ove godine pruži garanciju za ukupnu investiciju.

"U toj situaciji koncesionar će sam finansirati radove u prvoj godini, i to za Vladu Srbije ne bi trebalo da bude sporno", ocenio je Ilić.

On je dodao da zbog predizborne kampanje predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik Vlade Srbije izjavljuju da prihvatanje garancije koncesionara samo za prvu godinu ne bi bilo u skladu sa koncesionim ugovorom.

Garancija za prvu godinu radova na izgradnji autoputa Horgoš-Požega je, prema njegovim rečima, u iznosu od oko 100 miliona evra.

"Nas ne interesuje ko daje garanciju, jer je ugovor sklopljen sa koncesionarom, a ne sa bankom", istakao je Ilić.

Ako radovi počnu u predviđenom roku, koncesionar, kako je dodao, najranije u junu može da preuzme naplatne rampe, a u obavezi je da naplaćuju putarinu u iznosu koji odredi Vlada Srbije i koji je isti za sve autoputeve u Srbiji.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE