• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavak privatizacije medija tek posle izbora

Nastavak privatizacije medija u Srbiji može se očekivati tek posle konstituisanja novog parlamenta, rečeno je u Beogradu.

 Nastavak privatizacije medija tek posle izbora Izvor: MONDO

Prekidom privatizacije medija do kojeg je došlo početkom 2008. godine ponovo je nastao haos u medijskom sistemu ali se ta situacija ne može rešiti pre konstituisanja nove skupštine i usvajanja izmena zakona iz te oblasti, ocenjeno je na okruglom stolu koji je organizovalo Ministarstvo kulture.

Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić izjavio je da su u decembru 2007. godine usvojeni Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o glavnom gradu koji su predvideli da opštine mogu osnivati medije koji će emitovati program na jezima manjina kao i da Beograd može biti vlasnik elektronskih i štampanih medija.

Ta dva zakona su u koliziji sa Zakonom o radiodifuziji i Zakonom o javnom informisanju a ta nesuklađenost se ne može rešiti pre novog saziva parlameneta, rekao je on i dodao da tu situaciju lokalne vlasti koriste kako bi zaustavile privatizaciju.

"To u praksi stvara velike probleme. Nastojali smo da nađemo rešenje za to ali nismo uspeli", kazao je on i dodao da je Ministarstvo kulture insistiralo da se iz budžeta ne finansiraju direktno mediji koji emituju program na jezicima nacionalnih manjina već da se finansiraju projekti.

Janjić je ukazao na to da se ponovo mora formulisati medijski koncept jer se, ponovnim omogućavanjem da opštine budu osnivačiu medija, odustalo od postojećeg.

Prema njegovim rečima, manjinske zajednice su isticale da nema dovoljno garancija da će, nakon privatizacije, biti zaštićena njihova stečena prava za informisanje na maternjem jeziku zbog čega je Vlada Srbije u decembru donela zaključak kojim se odlaže privatizacija medija koji emituju programa na jezicima manjina.

Predstavnica Agencije za privatizaciju Biljana Živković naglasila je da je, na osnovu vladinog zaključka, doneto rešenje o prekidu privatizacija prvo za sedam medija ali da je kasnijim tumačenjem i na osnovu intervencija lokalnih samouprava sada prekinuta privatizacija za 26 medija.

Ona je dodala da su takođe otkazane aukcije za elektronske medije koji nisu, na osnovu vladinog zaključka, izuzeti iz privatizacije.

Živkovićeva je istakla da je početkom januara počeo postupak prekida privatizacije koji može da traje najviše šest meseci i da će po isteku tog roka, ako ne budu donete izmene zakona, Agencija za privatizaciju uputiti dopis nadležnim ministarstvima kako bi se preduzeli odgovarajući koraci.

Član Republičke radiodifuizne agencije (RRA) Goran Karadžić ocenio je da je nemoguće naći "pravni izlaz iz nepravne situacije" jer se mora čekati konstituisanje nove skupštine kako bi se izmenili zakoni.

On je kazao da se mora nastaviti privatizacija elektronskih medija, bar onih koji nisu izuzeti na osnovu zaključka vlade i dodao da se može desiti da dođe do ponovne pojave pirata a da RRA u tom slučaju neće imati snage da ih ugasi.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE