• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Donkafa promenila ime u Štraus Adrijatik

Proizvođač kafe Donkafa u Srbiji objavio je da je promenio ime u Štraus Adrijatik i da je u 2007. godini imao 49,7 miliona evra prihoda.

 Donkafa promenila ime u Štraus Adrijatik Izvor: MONDO

Štraus Adrijatik će biti zadužen za razvoj grupe Štraus na području bivše Jugoslavije, kazao je generalni direktor Štraus Adrijatika Milan Petrović na konferenciji za novinare.

Grupa Štraus je 2005. godine preuzela srpsko preduzeće za preradu i distribuciju kafe Donkafa, a ove godine ime menjaju i druge članice Štrausa.

Brend ovi "donkafa" i "ce kafa" (C kafa) neće menjati ime i prodavaće se i proizvoditi na tržištu bivše Jugoslavije, najavio je Petrović.

Prema njegovim rečima, planirano je da Srbija postane centar za proizvodnju donkafe na području bivse Jugoslavije, a to će biti realizovano kada uslovi za promet kafe budu bolji jer su, kako je rekao, akcize još visoke i opterećuju trgovinu.

Međunarodna Štraus grupa preuzela je Donkafu 2005. godine i od tada investirala 60 miliona evra, od čega 10 miliona u izgradnju fabrike za proizvodnju kafe u Šimanovcima prošle godine, podsetio je Petrović. Ove godine sve kompanije čiji je vlasnik Štraus grupa menjaju ime.

Poslovna dobit Donkafe odnosno Štraus Adrijatika u Srbiji 2006. godine je dostigla 4,3 miliona evra, kazao je Petrović. On je dodao da je planirani rast prihoda za 2008. godinu pet odsto.

Donkafa ima udeo od 35 odsto na srpskom tržištu i sa tim udelom zauzima drugo mesto na tržištu. a u Bosni i Hercegovini je sa 22 odsto tržišni lider, saopšteno je na konferenciji.

Štraus ima kompanije u Brazilu, Poljskoj, kompanija u Rumuniji pokriva Rumuniju i Bugarsku, a kompanija u Rusiji za Rusiju, Ukrajiinu, Moldaviju, Belorusiju i Kazahstan, a planirane su akvizicije u Aziji, Južnoj Americi i Španiji.

Štraus je šesti svetski proizvođač kafe, u svetu ima 11.000 zaposlenih a u Srbiji 331 zaposlenog.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE