• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bratić: RS nekoliko koraka ispred FBiH

Srpska ide nekoliko koraka ispred Federacije BiH u oblasti uređenja registra poljoprivrednih gazdinstava, izjavio Radivoje Bratić

 Bratić: RS nekoliko koraka ispred FBiH Izvor: MONDO

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske (RS) Radivoje Bratić kaže da Srpska ide nekoliko koraka ispred Federacije BiH (FBiH) u oblasti uređenja registra poljoprivrednih gazdinstava, koji će biti ključ za pretpristupne fondove EU.

Kada je riječ o nekontrolisanom uvozu prehrambenih proizvoda, ministar Bratić kaže da su jedino rješenje kvote, za koje se on zalaže.

"U idućoj godini biće novca za podsticaje, a Ministarstvo se trudi svim silama da zloupotrebe svede na minimum, što svjedoči o uvođenju reda u gotovo svim poljoprivrednim granama, stočarstvu, mljekarstvu, šumarstvu", rekao je Bratić za  "Fokus" od četvrtka.

Govoreći o pripremi geografsko-informacionog sistema, koji će u dobroj mjeri onemogućiti zloupotrebe u podsticajima, on je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede RS, ne čekajući drugu stranu, uradilo privremeni softver u vezi sa registracijom poljoprivrednih gazdinstava.

"Radimo na integralnom geografsko-informacionom sistemu, koji će biti dio opšteg informacionog sistema Vlade RS. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da idemo ispred i kada je pitanju registar poljoprivrednih gazdinstava, registar klijanata, tržišno-informacioni sistem i uspostavljanje linka i sa Geodetskom upravom kada je u pitanju zemljište i posjedi", rekao je Bratić.

On kaže da Ministarstvo zavodi red u oblastima koje su u nadležnosti RS, ali da ima problema na višim nivoima.

"Pokušavamo da zloupotrebe svedemo na minimum iako u našoj nadležnosti nisu konkretne istrage, ali nam je cilj da svaka marka ode na pravo mjesto i da od nje imaju koristi oni koji se zaista bave stimulisanim djelatnostima", rekao je Bratić i naglasio da će uz dobar sistem poljoprivrednici biti gazde.

Odgovarajući na pitanje koje će mjere u narednoj godini Ministarstvo preduzeti kako bi što spremnije konkurisalo za sredstva iz IPA 5 fondova, Bratić je rekao da su to sredstva ruralnog razvoja.

"Problem je što Federacija nije uradila strategiju ruralnog razvoja, jer na osnovu ove dvije entitetske strategije mora se uraditi jedna okvirna strategija ruralnog razvoja BiH, i to je uslov kada su u pitanju pretpristupni fondovi. Mi gledamo da sve ispunimo bez obzira na FBiH i na fondove jer moramo imati sistem koji će spriječiti zloupotrebe bilo kojih sredstava", istakao je Bratić.

On je rekao da je u toku proces izrade pravilnika o podjeli komercijalnih i nekomercijalnih proizvođača, odnosno robnih i nerobnih, koji treba da dobiju podsticajna sredstva.

"Želimo da efekti dodijeljenih sredstava budu što veći. Ovo ministarstvo je postalo i socijalno, jer moramo da vodimo računa i o onima koji imaju samo jednu kravu. Moje zadovoljstvo je da je Vlada uspjela da izdvoji 80 miliona maraka, a što je u skladu sa Zakonom o dodjeli podsticajnih sredstava, gdje piše najmanje šest odsto. Mislim da ćemo obezbijediti da ove godine uđemo bez ikakavih obaveza iz budžeta i da dodjeljujemo sredstva za ovu godinu", rekao je ministar Bratić.

On je podsjetio da je iz prošle godine preneseno 28,3 miliona maraka, a da je iz 2006. i 2005. godine preneseno 11 miliona sredstava kao dug koji je isplaćen u 2007. godini.

"U 2008. smo ušli vrlo čisti i nadam se da ćemo i ove godine ući bez obaveza i tereta kada je u pitanju budžet 2010. godine", naglašava Bratić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE