• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obustavljeni subvencionisani stambeni krediti

Odobravanje i isplata subvencionisanih stambenih kredita su obustavljeni.

 Obustavljeni subvencionisani stambeni krediti  Izvor: MONDO

Banke nisu dobile zvanično nikakvo obaveštenje od Nacionalne korporacije, osim usmenog, ali nisu u mogućnosti da raspolažu novcem koje izdvaja država za ove zajmove.

Građani, međutim, kako pišu "Novosti" i dalje mogu da podnose bankama zahteve za ovu vrstu zajmova.

"U pitanju je tehnički problem sa našim softverom. Desile su se neke greške i da ne bismo više rizikovali, odlučili smo da obustavimo prijem zahteva, dok ne rešimo problem. Nadamo se da će kvar biti otklonjen u najkraćem mogućem roku ", kaže direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Aleksandar Jović.

Ukupna suma dosad osiguranih stambenih kredita, prema podacima Nacionalne korporacije, premašila je 860 miliona evra.Od toga, više od 190 miliona evra su subvencionisani stambeni zajmovi.

Država je za ovu godinu za dotacije ovih pozajmica iz budžeta izdvojila 3,5 milijardi dinara. Od toga, milijarda je namenjena rešavanju stambenih problema zaposlenih u Vojsci Srbije, a 550 miliona dinara zdravstvenim radnicima.

Iznos od 1,950 miliona dinara namenjen je svim ostalim građanim mlađim od 45 godina, koji su podstanari. Da bi se ravnomerno rasporedio, mesečno se iz državne kase izdvaja po 162,5 miliona dinara za subvenciju stambenih zajmova.

Da bi mogli da konkurišu za ovaj zajam, građani treba da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, platu manju od 100.000 dinara i da su mlađi od 45 godina.

Odnosno, poslednju ratu zajma treba da otplate do 65. rođendana.

Budući korisnik zajma ili njegov supružnik ne može već da poseduje stan ili kuću, dakle u obzir dolaze samo podstanari.

Maksimalni iznos kredita je 100.000 evra. Interesovanje građana je veliko, i za tri godine je osigurano više od 5.500 subvencionisanih stambenih kredita.

Model ovog dugoročnog stambenog zajma podrazumeva pet odsto učešća građana, a učešće od 20 odsto od cene nekretnine, odnosno traženog iznosa pozajmice obezbeđuje država po kamati od 0,1 odsto godišnje i grejs periodom od 25 godina.

Ova suma novca se vraća državi u poslednjih pet godina otplate zajma. Preostalih 75 odsto vrednosti stana obezbeđuje banka. Kamate iznose od šest do osam odsto godišnje.

Ovo je treći put da se obustavljaju subvencionisani stambeni krediti u proteklih godinu dana. Prvi put, krajem februara prošle godine, ove zajmove je zaustavila država na deset dana, jer Uredbom o privremenom finansiranju nisu bila predviđena sredstva za dotirane stambene pozajmice. U to vreme postojala je samo tehnička vlada.

Druga obustava dogodila se u prvoj polovini maja, a isplate stambenih kredita su nastavljene u junu. Zbog ovih prekida u finansiranju mnogi mladi bračni parovi morali su da odustanu od zajmova za kupovinu stanova ili da uzmu komercijalne pozajmice po većim kamatnim stopama.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE