• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH regionalni autsajder u poljoprivredi

Iako se budžetska podrška poljoprivredi postepeno povećava, direktni podsticaji toj djelatnosti u BiH su neuporedivo manji nego u zemljama okruženja

 BiH regionalni autsajder u poljoprivredi Izvor: MONDO


"U BiH se, uzimajući u obzir entitete, kantone i opštine, za poljoprivredu izdvaja između 160 miliona i 170 miliona KM (do 85 miliona evra), što je višestruko manje nego u zemljama okruženja, a o Evropskoj uniji da i ne govorimo", pišu Nezavisne novine.

To BiH čini autsajderom u regiji budući da je rekorder po uvozu hrane i najlošiji po stepenu zadovoljavanja potreba vlastitom proizvodnjom, svega 12 do 15 odsto, kaže Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Regionalni lider u podršci poljoprivredi je Hrvatska, koja je lane izdvojila 1,2 milijarde KM (600 miliona evra), ali će u ovoj godini izdvajanja biti za 400 miliona KM manja i iznosiće između 750 miliona i 800 miliona KM.

Hrvatska se, kako se navodi, vjerovatno na kresanje podsticaja opredjelila zbog toga što poljoprivredna proizvodnja uprkos subvencijama nije povećana u odnosu na 1995.

Podsticaji u Srbiji iznose oko 400 miliona KM, ali iako dvostruko manji nego hrvatski obezbjeđuju zemlji lidersku poziciju i trgovinski suficit sa susjedima zbog razvijene poljoprivrede, naročito ratarstva, pišu Nezavisne. Procjenjena vrijednost prošlogodišnje poljoprivredne proizvodnje u Srbiji je oko 3,8 milijardi evra, a izvozni suficit mjeri se stotinama miliona konvertibilnih maraka (KM).

Dodaje da je za povećanje konkurentnosti u BiH potrebno uložiti u tehnološka unapređenja, organizaciju institucija, a sve to mora da prati odgovarajuća legislativa. Budžetska izdvajanja od oko šest odsto za poljoprivredu, kako previđa Strategija razvoja poljoprivrede FBiH, mogla bi, smatraju poznavaoci, obezbjediti brži razvoj.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE