• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada stopirala početak izgradnje autoputa

Vlada Srbije odbacila predlog Ministarstva infrastrukture da se koncesionaru za izgradnju autoputa Horgoš-Požega odobri početak radova.

 Vlada stopirala početak izgradnje autoputa  Izvor: MONDO

Ministri iz redova DS i G17 plus na sednici Vlade su glasali protiv predloga Ministrstva za infrastrukturu o koncesiji i tako preglasali partnere iz Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije koji su bili za predlog, što je bio povod za svađu na konferenciji.

Konzorcijum "Apina-Por", sa kojim je sklopljen koncesioni ugovor, imao je rok do 31. marta da dostavi potrebne garancije da će obezbediti sredstva za ukupnu investiciju. Koncesionar je ponudio garancije samo za prvu godinu radova, koji bi trebalo da počnu 1. aprila, što za većinu članova Vlade nije dovoljno za dobijanje saglasnosti da počnu radovi.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je na konferenciji za novinare, posle sednice Vlade, da zbog toga radovi na tom autoputu neće početi 1. aprila: "Najveći projekat u istoriji Srbije je stopiran zbog preglasavanja iz političkih razloga, samim tim neće doći do realizacije projekta."

Ministar zadužen za Nacionalni investicioni plan (NIP) Dragan Đilas rekao je da je većinski deo Vlade bio za predlog da se primena koncesionog ugovora odloži za 90 dana, dok koncesionar ne pruži dokaz da je obezbedio finansijsku konstrukciju projekta.

Taj predlog Ministarstva finansija, kako je dodao, predsednik Vlade nije želeo da stavi na dnevni red, zbog čega je deo vlade koji je bio za odlaganje ugovora, glasao protiv prihvatanja novih uslova koncesionara.

Đilas je rekao da očekuje da će narednih dana, na sastanku sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, svi koji su uključeni u primenu koncesionog ugovora, pokušati da nađu najbolje rešenje, kako koncesija ne bi bila zaustavljena: "U slučaju da se ne postigne dogovor i poništi koncesioni ugovor, autoput će se graditi i finansirati iz nekih drugih izvora", naglasio je Đilas.

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo je ocenio da su članovi Vlade koji nisu glasali da se sačini aneks koncesionog ugovora i koncesionar uvede u posao, "sebe već proglasili pobednicima parlamentranih izbora, i žele da radovi na autoputu počnu za vreme mandata nove vlade".

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je naglasio da su ekonomsko-finansijska pitanja jedini razlog zbog kojeg je traženo odlaganje početka radova na autoputu. "Ne želimo da preuzmemo rizik da na građane Srbije prevalimo teret duga investicije od 1,5 milijardi evra, u slučaju da koncesionar odustane od posla", objasnio je Dinkić. On je naveo da koncesionar još nije obezbedio ni tehničku dokumentaciju za započinjanje radova, kao i da bi novcem od putarine finansirao gradnju autoputa, i dodao je da će autoput biti izgrađen, pronalaženjem drugih izvora finansiranja.

Državni sekretar u Ministarstvu infrastrukture Mihajlo Marković, koji je zastupnik Vlade u koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, je potvrdio da koncesionar nije ni konsulatovan da li pristaje na produženje roka za početak radova, dok ne obezbedi potrebne garancije.

Ilić je naveo da su potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministar finansija Mirko Cvetković pre nekoliko dana bili saglasni da počnu radovi na autoputu, ali su danas glasali protiv takvog predloga. Te Ilićeve tvrdnje Đilas je negirao.

Dinkić je rekao da će, ako koncesioni ugovor ne počne da se primenjuje, koncesionaru biti naplaćena garancija od 10 miliona evra, a Ilić je dodao da u slučaju raskida ugovora očekuje tužbu koncesionara.

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je ranije da autoput ne bi trebalo da se gradi bez čvrstih bankarskih garancija: "Ne može autoput da se gradi bez garancije, jer onda autoputa najverovatnije biti neće."

Prema njegovim rečima, nije cilj da se započne gradnja autoputa, već da autoput bude završen, a početi gradnju autoputa bez garancija bilo bi u suprotnosti sa elementarnom logikom.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je u uoči sednice optužio ministre iz Demokratske stranke da zaustavljanjem početka radova vrše "pravu destrukciju ekonomskog razvoja zemlje".

Koštunica je u izjavi medijima naveo da je "pre samo nekoliko dana potpredsednik Vlade izjavio da ukoliko koncesionari hoće da sami finansiraju radove u ovoj godini, da onda radovi mogu odmah započeti". "Sada vidimo da je stigao nečiji nalog da se ruši izgradnja autoputa, i takva odluka ministara DS predstavlja direktno i bezobzirno nanošenje neizmerne štete Srbiji i njenim građanima", naveo je premijer.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE