• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Talas poskupljenja namirnica i energenata

Građani Srbije od početka godine suočeni su sa "talasom" poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

 Talas poskupljenja namirnica i energenata Izvor: MONDO

Svinjsko meso bi u narednih mesec dana moglo da poskupi za 10 odsto, a nakon toga korekcija cena bi mogla da usledi i kod junećeg mesa.

Iako još nema najava o poskupljenju mleka, iako su veće cene energenata uticale na povehanje troškova proizvodnje, rečeno je Tanjugu u "Imleku".

Dve velike ujare "Vital" i "Sunce" najavile su da će podići cenu jestivog ulja na 145 dinara po litru, jer nisu imale dovoljno sopstvenih sirovina pa su morale da ih uvezu. Zrenjaninski "Dijamant" će do sledeće berbe suncokreta, prodavati jestivo ulje po ceni od oko 110 dinara po litru, jer ima dovoljno rezervi da u narednim mesecima po toj ceni pokrije kompletnu potrošnju jestivog ulja u Srbiji.

Kilovat čas struje poskupeo je od 1. marta za domaćinstva 3,6 odsto, dok je gorivo, koje je od 8. marta poskupelo u proseku za 2,5 dinara po litru, dostiglo cenu višu od 100 dinara. Uzimajući u obzir kretanja cene nafte na svetskom tržištu očekuje se da će cena goriva i dalje rasti.

Što se tiče poskupljenja gasa, preduzeće "Srbijagas" zatražilo je povećanje i njegove cene za 20 odsto, pošto je "Gasprom" od 1. janura za isporuke Srbiji podigao cene za 30 odsto. "Srbijagas" tvrdi da na svakom kubnom metru gasa gubi 1,5 dinara.

Kada je reč o "udaru na životni standard" ne treba izgubiti iz vida i druge troškove života, kao što su taksi usluge koje su poskupele za 15,3 odsto i povećanje cena putarina za domaća vozila od 18 odsto.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE