• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraga protiv bivših čelnika "Želvoza"

Okružno javno tužilaštvo u Smederevu zatražilo je sprovođenje istrage protiv bivših rukovodilaca "Želvoza".

 Istraga protiv bivših čelnika "Želvoza" Izvor: MONDO

Slobodan Kirn, Dragomir Čohadžić i Vera Kovačević iz Beograda sumnjiče se da su primali mito i zloupotrebili službeni položaj, izjavila je portparol tog tužilaštva Marija Galjak Nikolić.

Ona je kazala da je zahtev za sporovođenje istrage podnet 27. marta, a da su Kirn i Čohadžić prošle sedmice uhapšeni zbog sumnje da su primali mito i zloupotrebili službeni položaj, u vreme kada je Čohadžić bio generalni a Kirn tehnički direktor fabrike "Želvoz".

Vera Kovačević, vlasnica preduzeća "Nikom" iz Beograda, je osumnjičena za davanje mita.

Pošto je saslušao okrivljene, istražni sudija Okružnog suda u Smederevu je na predlog Tužilaštva Kirnu i Čohadžiću odredio pritvor od mesec dana zbog opasnosti da okrivljeni mogu da utiču na još nesaslušana lica.

Okrivljenom Kirnu se stavlja na teret krivično delo primanja mita jer je, od Vere Kovačević, okrivljene za davanje mita, primio iznos od 19.800 evra i poklone u vrednosti od 72.198,78 dinara, da bi njenom preduzeću, mimo zakonom propisane procedure i na nameštenom tenderu, omogućio da kupi 1.500 tona otpadnog gvožđa i 50 starih vagona.

Kirn se tereti i da je omogućio realizaciju ovog posla, iako je znao da je ista roba prethodno prodata drugom preduzeću iz Beograda i što je po ovlašćenju okrivljenog Čohadžića izdavao naloge za kasaciju ukupno 39 starih vagona iako je znao da nisu vlasništvo "Želvoza" već JP "Železnice Srbije", a gvožđe dobijeno kasacijom isporučio je preduzeću osumnjičene, navela je Galjak Nikolić.

U toku 2005. i 2006. godine kao generalni direktor preduzeća "Želvoz" okrivljeni Čohadžić je, iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja, prekoračenjem granica službenog ovlašćenja i nevršenjem službene dužnosti, pribavio korist osumnjičenoj Veri Kovačević od 4.584.367,26 dinara, a naneo štetu drugom preduzeću iz Beograda u visini od 10.315.609,55 dinara na taj način što je bez odluke i saglasnosti UO "Želvoza" i bez saglasnosti JP "Železnice Srbije" doneo odluku o prodaji otpadnog gvožđa kao i kasaciji 39 teretnih vagona.

On se tereti da je faktički za istu količinu od 1.500 tona otpadnog gvožđa i 50 starih vagona zaključio kupoprodajne ugovore sa 2 preduzeća, preduzećem osumnjičene i još jednim preduzećem iz Beograda.

Nakon toga je da bi omogućio realizaciju ugovora i znajući da nema dovoljne količine robe za oba preduzeća, na osnovu jednog javnog poziva za dostavljanje ponuda, usmeno ovlastio okrivljenog Kirna da izvrši nezakonitu kasaciju 39 teretnih vagona, vlasništvo JP "Železnice Srbije", te otpadno gvožđe isporučivao preduzeću vlasništvo osumnjičene Vere Kovačević iz Beograda umesto drugom oštećenom preduzeću iz Beograda.

Time je oštetio to preduzeće, kao i JP "Železnice Srbije", odnosno budžet Republike Srbije jer u vreme izvršenja ovog krivičnog dela, preduzeće "Želvoz" još nije bilo privatizovano i njegov vlasnik je bila država, odnosno pre toga JP " Železnice Srbije".

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE