• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve "mućke" vlasnika "Agroživa"

Miroslav Živanov, vlasnik "Agroživa" smislio je nekoliko načina kako da privatizuje društvena preduzeća bez uloženog dinara.

 Sve "mućke" vlasnika "Agroživa"  Izvor: MONDO

Miroslav Živanov, vlasnik i predsednik Prehrambenog kombinata "Agroživ", smislio je nekoliko načina kako da privatizuje društvena preduzeća bez uloženog dinara, uz pomoć rukovodstava tih firmi.

"Blic" je istražio sve moduse njegovog rada, a jedan od načina rasvetlio je do detalja. U poslovnim malverzacijama pomagao mu je Zoran Prebiračević, generalni direktor "Agroživa", ali i čelnici društvenih firmi čija se imovina svidela Živanovu, kaže sagovornik "Blica" iz policije.

Miroslav Živanov (57) iz Pančeva, vlasnik i predsednik pančevačkog prehrambenog giganta "Agroživ", i Zoran Prebiračević, generalni direktor te kompanije, uhapšeni su u ponedeljak u svojim domovima.

Osumnjičeni su da su protivzakonito prisvojili 18 miliona evra, u čemu su im pomogli rukovodioci "Holding Juko" iz Žitišta Milan Antić (55) iz Jagodine i "Juko trgovine" iz Žitišta Šandor Juhas (60) iz Novog Itebeja, kao i bivši direktor "Juko klanica" iz Žitišta Đura Budimir (55) iz Banatskog Karađorđeva.

"Živanov i Prebiračević dogovarali su se sa direktorima društvenih preduzeća da te kompanije kupe pet ili deset odsto akcija u nekoj od firmi u sastavu ovog prehrambenog giganta. Direktori društvenih preduzeća potpisali bi ugovore, čak i po nekoliko desetina miliona dinara, objašnjava sagovornik "Blica".

Kako društvena preduzeća nisu bila u mogućnosti da isplate dogovorenu sumu, ovaj prehrambeni gigant ih je tužio. Sud bi doneo izvršnu odluku da to preduzeće, zbog duga, pripadne Živanovu.

Posle privatizacije društvenog preduzeća, sve što je bilo u vlasništvu te firme, pa i akcije, prelazilo je u ruke Živanova. Kako je "Agroživ" u protekle četiri godine dobro poslovao, ostvarena je dobit od 4,5 milijarde dinara, i omogućena je naplata dividendi.

Dokazano je da je samo isplatom dividendi, u čemu mu je pomogao Prebiračević, Živanov postao bogatiji za više od 18 miliona evra. Kako i gde je ulagao taj novac, utvrđuje se.

Nesumnjivo je da je Živanov deo novca uložio u svoju velelepnu vilu i više lokala po celoj Vojvodini, a sumnja se da je vlasnik još nekoliko kuća i stanova na prestižnim lokacijama. Gde je, međutim, završio ostatak novca - istražuje se.

"Verujemo da ovaj način nije jedini pomoću kojeg je Živanov preuzimao firme i trenutno pokušavamo da utvrdimo šta je sve radio, smišljao da bi ostvario svoje ciljeve" kaže sagovornik "Blica" i dodaje da se narednih dana mogu očekivati i nova privođenja ljudi koji su "poslovno sarađivali" sa Živanovim.

Operativci trenutno proveravaju dokumentaciju, jer se sumnja da Živanov i Prebiračević, na ovaj način, nisu pod svoje okrilje stavili samo tri preduzeća iz Žitišta "Holding Juko", "Juko trgovinu" i "Juko klanicu".

Pretpostavlja se da je još tridesetak srpskih prehrambenih firmi i poljoprivrednih dobara, mahom iz Vojvodine, finansijskim malverzacijama dospelo u posed Živanova. Razgovarano je s pravnicima i knjigovođama "Agroživa", ali za sada nije poznato koliko su oni svojim izjavama pomogli da se raspetljaju sve poslovne mahinacije Živanova.

On i Prebiračević na saslušanju u policiji negirali su dela za koja se terete.

Još se ispituje kakvu su sve finansijsku korist imali direktori društvenih preduzeća. "Činjenica je da su ostajali na funkcijama, i dobijali sve beneficije koje idu uz taj položaj, a da li im je nešto isplaćeno u kešu ili na račune - za sada nije poznato", navodi izvor iz MUP-a.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE