• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traktorska bitka zakupaca oko 1.244 hektara

Radnici PIK Bečeja i zakupaca jurili se traktorima po državnim njivama kojima raspolaže kombinat. Ministar ih miri.

 Traktorska bitka zakupaca oko 1.244 hektara Izvor: MONDO

Radnici PIK Bečeja pokušali su da spreče predstavnike zakupaca da priđu "spornim" parcelama, što se pretvorilo u jurnjavu traktorima preko njiva u kojoj je učestvovalo dvadesetak mašina, a sukob među traktoristima prekinula je policija koja je privela nekoliko vozača.

Veći sukob predstavnika PIK-a "Bečej" i zemljoradnika, zakupaca više od hiljadu hektara državne zemlje koju i dalje koristi poljoprivredni kombinat, izbegnut je posle poziva ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića.

Zakupcima, čiji su traktori tri dana opkoljeni mehanizacijom PIK-a Bečej, priključilo se još stotinak poljoprivrednika iz Zmajeva, Sivca i Turije.

Posle nekoliko sati dogovaranja i nekoliko traktorskih manevara i jednih i drugih, grupa od pet traktorista je počela da setvospremačima obrađuje jednu od spornih parcela.

Poziv ministra Milosavljevića stigao je, po oceni prisutnih, u poslednji čas jer je u sredu, četvrtog dana blokade na poljima u srbobranskom ataru bilo najviše gužve i prava je sreća da su izbegnuti veći incidenti.

"Prošli smo srećom bez incidenata, ali je varničilo na sve strane. Ministar nas je pozvao na sastanak i uvereni smo da će se tokom dana sve rešeti, naravno u našu korist", rekao je predstavnik zemljoradnika poljoprivrednik iz Bečeja Blaža Stajić, koji je zakupio deo sporne površine.

Direktor PIK "Bečej" Dragan Satarić i Blaža Stajić dogovorili su se da svi radovi na 1.244 hektara državnih njiva u opštini Srbobran budu obustavljeni, a da će se nakon razgovora sa ministrom Slobodanom Milosavljevićem znati ko će obrađivati tu zemlju.

Dogovoreno je da se obustave svi radovi, i one koje obavlja PIK "Bečej" i oni koje su danas započeli zakupci, kao i da se povuče najveći deo mehanizacije i jednih i drugih, a da u ataru ostane samo po nekoliko traktora i ljudi koji će paziti da niko ne ulazi u njive.

Zemljoradnici su uzeli u zakup tu zemlju na licitaciji u decembru 2006. godine.

(Beta/www.mtsmondo.com - foto setva u okolini Smedereva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE