• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U ponoć stigao novi zahtev Ateka za RTB Bor

Agencija za privatizaciju je prethodno u petak odbila zahtev austrijske kompanije za produženje roka za isplatu kupoprodajne cene za dodatnih 60 dana

 U ponoć stigao novi zahtev Ateka za RTB Bor  Izvor: MONDO

Austrijska kompanija Atek u petak uveče je, tri minuta pre ponoći i uoči isticanja roka za uplatu ukupne kupoprodajne cene za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, Agenciji za privatizaciju dostavila novi zahtev za izmirenje te obaveze.

Atek je predložio da od preostalih 316 miliona dolara odmah uplati 230 miliona a ostatak od 86 miliona dolara do 7. maja ove godine.

Uz to, Atek je spreman i da odmah uplati garanciju od 60 miliona dolara za dobro izvršenje posla kao i dodatnih pet miliona dolara koje bi mu se, uz već uplaćenih 10 miliona dolara garancije, naplatili u slučaju da odustane od kupovine RTB-a i uplate ukupne cene.

Očekuje se da nova ponuda Ateka bude razmatrana početkom sledeće nedelje.

Agencija za privatizaciju je prethodno u petak odbila zahtev austrijske kompanije za produženje roka za isplatu kupoprodajne cene za dodatnih 60 dana.

Iz Agencije su prvobitno zatražili da odmah uplate dodatnih 230 miliona dolara a ostatak u roku od 60 dana.

Nova ponuda usledila je nakon čvrstog stava Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja da se kupoprodajni ugovori moraju poštovati i da će kupcima koji odustanu biti naplaćene visoke bankarske garancije.

Austrijski Atek je prethodno, u petak uveče, odustao od kupovine RTB Bor, iako je Agencija za privatizaciju do petka u ponoć produžila rok za uplatu poslednje rate ugovora.

Iz austrijske kompanije je tom prilikom saopšteno da su im u "znatnoj meri" bili otežani napori za zatvaranje finansijske konstrukcije sa RTB Bor, zbog globalne krize na kreditnim tržištima i trenutne političke nestabilnosti u Srbiji.

Atek je na tenderu kupio RTB za 466 miliona dolara.

Ova kompanija do sada je isplatila 150 miliona, a posle produženja roka za isplatu ukupne cene bila je obavezna da do petka u ponoć isplati i preostalih 316 miliona evra.

Agencija je najavila da će u slučaju raskidanja ugovora o prodaji RTB-a, naplatiti licitacionu garanciju u iznosu od 10 miliona dolara, a do sada uplaćenih 150 miliona dolara ostaje na posebnom računu u Narodnoj banci Srbije.

Drugorangirana na tenderu je ruska kompanija SMR, čiji je vlasnik Oleg Deripaska, koja je ponudila cenu od 370 miliona dolara za RTB.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE