• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi preuzimaju Agrokor: Bankama 44 odsto

Autor mondo.rs

Nagodba je usuglašena i, ako nešto ne pođe po zlu, sporazum o pretvaranju duga prema ruskim bankama u udeo u regionalnom agro-gigantu će biti potpisan u utorak.

 Rusi preuzimaju Agrokor: Bankama 44 odsto Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Poverioci Agrokora mirni su otišli na vikend jer su konačno postigli dogovor o naplati svojih potraživanja, piše "Večernji list". Najveća novost je da Rusi preuzimaju 44 odsto Agrokora, u kojem je prethodna prinudna uprava pokušala da iz u naplati dugova prebaci u drugi plan.

Spas za Agrokor planira se kroz model namirenja poverilaca kroz udeo u vlasništvu, koji će se menjati jer će se deo naplate realizovati kroz kredit novoj kompaniji, u koju će se prebaciti "dobra" imovina stare firme.

"Lešinarima" 25 odsto

Vlasnici obveznica Agrokora, među kojima je i Najthed kapital (Knighthead Capital), koji je pokušao da izgura Ruse iz priče, kontrolisaće od 23 do 25 odsto kompanije. Obvezničari su zanovili 223 miliona evra kroz rol-ap, a još im je ostalo da naplate 710 miliona. Najthed, koji je opisivan kao "lešinarski fond", će sam držati oko 10 do 12 odsto Agrokora.

Agrokor je procenjen na 2,6 milijardi evra, što je gornja granica koju su odredili savetnici za restrukturisanje. Prema izvorima "Večernjaka", Sberbank će imati oko 30 posto kompanije, a možda i nešto više, dok će s drugom ruskom državnom bankom VTB-om držati oko 44 posto dionica novog društva.

Možda nemaju kontrolni paket, ali svakako će biti najuticajniji u koncernu. Sberbank ima 1,1 milijardu evra potraživanja, a VTB 300 miliona, od kojih je 90 miliona zanovio kroz rol-ap (roll-up) kredit.

Toliko će imati i hrvatske banke, koje su imale određena jemstva, a rol-ap kreditori, njih dvadesetak, koji su dali Agrokoru 480 miliona evra novog kapitala u juun prošle godine, biće isplaćeni kroz refinansiranje kredita.

Kredit na naplatu stiže početkom septembra jer je i odobren na rok od 15 meseci, a bit će zaduženje nove kompanije teško 960 milijuna evra.

I DOBAVLJAČI DOBRO PROŠLI

Na kraju, ali ne i manje važno - dobro su prošli i dobavljači.

Oni će zajedno s delom razlučnih poverilaca dobavljača, poput Adris Grupe, držati oko osam odsto novog Agrokora. Dobavljači koji su davali robu na kraju će pretvoriti dugove u četiri do šest odsto udela u koncernu. Po posljednjim proračinima ostalo im je još 214 miliona evra starog duga koji će pretvoriti u kapital.

Dogovoreno je da će im se tokom iduće četiri godine plati još dodatnih 80 miliona evra graničnog duga, pa će im ostati nenaplaćeno 132 miliona evra graničnog duga.

Trebalo bi na kraju razdoblja od četiri godine da svi dobavljači postihnu barem 76 odsto naplate graničnog duga.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zet

Risi ce ekonomski porobiti Hr...

MONDO REPORTAŽE