• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslodavci neće biti oštećeni za porodiljske plate

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Za porodilje za koje je porodiljsko odsustvo otpočelo prošle godine refundacija plata će biti izvršena po starom zakonu, dok će za one kojima je odsustvo počelo u ovoj godini porodiljske plate biti refundirane po novom zakonu.

 Poslodavci neće biti oštećeni za porodiljske plate Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Natalia Deriabina

Naime, kako su pojedini mediji objavili, nekim poslodavcima, čijim radnicima je porodiljsko odsustvo otpočelo u martu prošle godine, kada su ove godine podnijeli zahtjev za refundaciju, rečeno je da je potraživanje zastarjelo, te da moraju da se drže novog zakona, prema kojem je rok za podnošenje zahtjeva za refundaciju šest mjeseci.

S druge strane, stručnjaci su naglašavali da je retroaktivna primjena zakona suprotna Ustavu RS, te da je vjerovatno riječ o zabuni.

Pročitajte i ovo

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS uvjeravaju da nijedan poslodavac neće biti oštećen na način da će im biti onemogućeno ostvarivanje prava, ukoliko ispunjavaju zakonom propisane uslove, bez obziro što je, kako kažu, zahtjev podnesen nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama I dopunama.

„Poslodavci, za porodilje kojima je porodiljsko odsustvo otpočelo u 2019. godini, pravo na refundaciju naknade plate ostvariće u skladu sa odredbama zakona koji je tada bio na snazi. Navedeno znači da je za ove poslodavce rok za podnošenje zahtjeva godinu dana od dana otpočinjanja korištenja porodiljskog odsustva“, pojasnili su za Mondo u Ministarstvu.

Prema njihovim riječima, poslodavci koji potražuju pravo na refundaciju za porodilje čije je porodiljsko odsustvo otpočelo u ovoj godini, pravo će ostvariti prema odredbama pozitivnog zakonskog propisa, kojim je propisani rok za podnošenje zahtjeva šest mjeseci.

U Centru za socijalni rad Banjaluka su na pitanje novinara "da li je u ovom centru bilo slučajeva da poslodavcima odbijaju zahtjeve za refundaciju sredstava za period prije jula 2019. uz obzrazloženje da su oni neblagovremeni i zastarjeli", odgovorili da se refundacija porodiljskih plata za porodilje čije je odsustvo započelo prošle godine vrši u skladu sa Zakonom koji je tada bio na snazi.

„Ako je porodiljsko odustvo počelo u 2020. godini zahjevi će se rješavati u skladu sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. Januara 2020. godine“, naglasili su u Centru.

Možda će vas zanimati




Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE